dc.contributor.advisor |
Valášek, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Slanicayová, Magdaléna
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T01:18:22Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T01:18:22Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/14805
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá potravinářskými barvivy. Cílem teoretické části je popsat fyzikální aspekty týkající se světla a barev. Teoretická část také popisuje přírodní a syntetická barviva používaná pro barvení potravin v souvislosti se současnou legislativou ČR a EU. Praktická část je vypracována pro potřeby společnosti Linea Nivnice, a.s. Zabývá se náhradou syntetických barviv (omezených současnou legislativou EU) barvivy přírodními. Následně je zkoumána barevná stálost přírodních barviv ve vybraných výrobcích z ovoce. Bylo také provedeno senzorické hodnocení dětské jahodové výživy u neškolených konzumentů. |
cs |
dc.format |
112 s. |
cs |
dc.format.extent |
4536127 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
světlo
|
cs |
dc.subject |
barva
|
cs |
dc.subject |
barvivo
|
cs |
dc.subject |
přídatná látka
|
cs |
dc.subject |
esarot
|
cs |
dc.subject |
esablaurot
|
cs |
dc.subject |
sirup
|
cs |
dc.subject |
dětská výživa
|
cs |
dc.subject |
trend
|
cs |
dc.subject |
light
|
en |
dc.subject |
color
|
en |
dc.subject |
coloring
|
en |
dc.subject |
additives
|
en |
dc.subject |
esarot
|
en |
dc.subject |
esablaurot
|
en |
dc.subject |
syrup
|
en |
dc.subject |
baby food
|
en |
dc.subject |
trend
|
en |
dc.title |
Použití přírodních barviv pro vybrané výrobky z ovoce |
cs |
dc.title.alternative |
The Use of Natural Dyes for Selected Fruit Products |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Ilčík, František |
|
dc.date.accepted |
2011-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
This paper deals with food dyes. The aim of a theoretical part is to describe physical aspects of light and color. The theoretical part also describes natural and synthetic dyes used for coloring foods, with respect to a current legislation of the CR and the EU. The practical part is prepared for the needs of the company Linea Nivnice, a.s. It deals with a replacement of synthetic dyes (restricted by a current EU legislation) by natural dyes. Consequently, color fastness of natural dyes in selected fruit products is examined. It was also subjected to sensory evaluation of child nutrition in strawberry untrained consumers. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
21591
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|