dc.contributor.advisor |
Forman, Václav
|
|
dc.contributor.author |
Macourková, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T08:26:01Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T08:26:01Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/15369
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce je nejprve seznámení s historii gastronomie, přiblížení zažitých trendů v české kuchyni a přiblížení regionálních pokrmů, které gastronomii dozajista ovlivňují i v dnešní době. Zmíní se o využití jedlých květů v gastronomii, které napomáhají umocnit kulinární prožitek při stolování. Seznámí jakým způsobem ovlivňuje gastronomii šest lidských smyslů a přiblíží zážitkovou gastronomii. Uvede možnosti a využití propojení vaření a základních vědeckých postupů molekulární gastronomie a mixologie. Na praktickém příkladu ukáže sestavení jídelního lístku dle nejnovějších trendů v gastronomii, přiblíží molekulární gastronomii a mixologii na receptech včetně technologických postupů. |
cs |
dc.format |
99 s. |
cs |
dc.format.extent |
4156021 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
historie gastronomie
|
cs |
dc.subject |
česká tradice v gastronomii
|
cs |
dc.subject |
regionální gastronomie
|
cs |
dc.subject |
současné trendy v české gastronomii
|
cs |
dc.subject |
jedlé květy v gastronomii
|
cs |
dc.subject |
gastronomie šesti smyslů
|
cs |
dc.subject |
molekulární gastronomie a mixologie
|
cs |
dc.subject |
zážitková gastronomie
|
cs |
dc.subject |
history of gastronomy
|
en |
dc.subject |
tradition Czech cuisine in gastronomy
|
en |
dc.subject |
regional cuisine
|
en |
dc.subject |
contemporary trends in Czech cuisine
|
en |
dc.subject |
edible flowers in gastronomy
|
en |
dc.subject |
six senses gastronomy
|
en |
dc.subject |
molecular gastronomy and mixology
|
en |
dc.subject |
experiences gastronomy
|
en |
dc.title |
Česká gastronomie v 21. století |
cs |
dc.title.alternative |
Czech Gastronomy in the 21th Century |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Ivánek, Ladislav |
|
dc.date.accepted |
2011-05-30 |
|
dc.description.abstract-translated |
The first aim of this thesis is the introduction to the history of gastronomy, the approach to the tradicional trends in the Czech cuisine and regional dishes, which certainly influence gastronomy even today. It mentions the use of edible flowers in cuisine, helping to amplify the culinary experience at dining. It acquaints how six human senses influence gastronomy and puts culinary experiences closer. It presents possibilities and using a link between cooking and basic scientific practice in molecular gastronomy and mixology. The practical example shows preparing the menu according to the latest trends in gastronomy and recipes including technological processes in molecular gastronomy and mixology. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
21760
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
B |
|