Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet

DSpace Repository

Language: English čeština 

Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet

Show full item record

No preview available
Title: Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet
Author: Šimková, Veronika
Advisor: Kráčmar, Stanislav
Abstract: Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený náhled na problematiku použití potravin pro zvláštní výživu na území České republiky. Práce se zaměřuje na potraviny bez fenylalaninu, potraviny pro diabetiky a potraviny s nízkým obsahem laktózy a bezlaktózové. Popisuje onemocnění a stavy, které vyžadují zařazení těchto potravin do jídelníčku. Praktická část práce hodnotí nutriční parametry a ekonomickou dostupnost vybraných skupin potravin pro zvláštní výživu. Poukazuje tak na současnou situaci pacientů, pro které je použití těchto potravin v rámci stanoveného jídelního režimu žádoucí a vede ke zlepšení jejich zdravotního stavu a kvality života. V rámci praktické části práce byly navrženy a zhodnoceny z nutričního a ekonomického hlediska jídelní lístky sestavené z běžných potravin a jídelní lístky, v nichž je část běžných potravin nahrazena potravinami pro zvláštní výživu. Při sestavování jídelních lístků byl kladen důraz na pestrost a vyváženost stravy a dietní doporučení při daném onemocnění.
URI: http://hdl.handle.net/10563/15905
Date: 2011-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 22643


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
šimková_2011_dp.pdf 4.702Mb PDF View/Open
šimková_2011_vp.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open
šimková_2011_op.doc 98.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account