Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet
Show full item record
No preview available
Title:
|
Potraviny pro zvláštní výživu a jejich využití v rámci jednotlivých diet |
Author: |
Šimková, Veronika
|
Advisor: |
Kráčmar, Stanislav
|
Abstract:
|
Cílem diplomové práce je poskytnout ucelený náhled na problematiku použití potravin pro zvláštní výživu na území České republiky. Práce se zaměřuje na potraviny bez fenylalaninu, potraviny pro diabetiky a potraviny s nízkým obsahem laktózy a bezlaktózové. Popisuje onemocnění a stavy, které vyžadují zařazení těchto potravin do jídelníčku. Praktická část práce hodnotí nutriční parametry a ekonomickou dostupnost vybraných skupin potravin pro zvláštní výživu. Poukazuje tak na současnou situaci pacientů, pro které je použití těchto potravin v rámci stanoveného jídelního režimu žádoucí a vede ke zlepšení jejich zdravotního stavu a kvality života. V rámci praktické části práce byly navrženy a zhodnoceny z nutričního a ekonomického hlediska jídelní lístky sestavené z běžných potravin a jídelní lístky, v nichž je část běžných potravin nahrazena potravinami pro zvláštní výživu. Při sestavování jídelních lístků byl kladen důraz na pestrost a vyváženost stravy a dietní doporučení při daném onemocnění. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/15905
|
Date:
|
2011-05-20 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
22643
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account