dc.contributor.advisor |
Lazárková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Pecháčková, Renáta
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-09T18:30:44Z |
|
dc.date.available |
2012-03-09T18:30:44Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-30 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/16146
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce je zaměřena na vrozené poruchy metabolizmu větvených aminoky-selin valinu, leucinu a izoleucinu. Tyto aminokyseliny jsou řazeny mezi esenciální amino-kyseliny, musí tedy být do těla dodávány potravou. Zdravý organizmus je schopen pomocí specifických enzymů přijaté aminokyseliny rozštěpit. U pacientů s vrozenou poruchou metabolizmu větvených aminokyselin dochází k částečné nebo úplné dysfunkci některého ze specifických enzymů katabolizmu dané aminokyseliny. Tato onemocnění, označovaná jako organické acidurie nebo acidémie, se projevují hromaděním kyselin v organizmu. Pokud nejsou tato onemocnění včas diagnostikována, dochází u pacientů k vážným kom-plikacím, např. nevratnému poškození mozku nebo i smrti. Při včasné detekci onemocnění lze příznaky zmírnit speciální nízkobílkovinnou dietou. |
cs |
dc.format |
54 |
cs |
dc.format.extent |
1594806 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
valin
|
cs |
dc.subject |
leucin
|
cs |
dc.subject |
izoleucin
|
cs |
dc.subject |
leucinóza
|
cs |
dc.subject |
propionová acidémie
|
cs |
dc.subject |
izovalerová acidémie
|
cs |
dc.subject |
metylmalonová acidémie
|
cs |
dc.subject |
nízkobílkovinná dieta
|
cs |
dc.subject |
valine
|
en |
dc.subject |
leucine
|
en |
dc.subject |
izoleucine
|
en |
dc.subject |
maple syrup urine dinase
|
en |
dc.subject |
propionic acidemia
|
en |
dc.subject |
isovaleric academia
|
en |
dc.subject |
methylmalonic acidemia
|
en |
dc.subject |
low-protein diet
|
en |
dc.title |
Onemocnění způsobené poruchou metabolizmu rozvětvených aminokyselin |
cs |
dc.title.alternative |
Diseases caused by metabolic disorders of branched chain amino acid |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Růžičková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2011-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis is focused on metabolic disorders of branched chain amino acids vali-ne, leucine and izoleucine. These amino acids are ranked among the essential amino acids and must therefore be delivered into the body by food. A healthy organism is capable to metabolize these amino acids with the use of specific enzymes. In patients with congenital disorder of branched chain amino acid metabolism there is a partial or total dysfunction of a specific enzyme of the catabolism of amino acids. These diseases, known as organic aciduria or acidemia, are reflected by acid accumulation in the body. If these conditions are not diagnosed early, there are patients with serious complications such as irreversible brain damage or even death. The early detection of diseases can reduce symptoms by keeping special low-protein diet. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie a mikrobiologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/144
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
22764
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|