Inteiny

DSpace Repository

Language: English čeština 

Inteiny

Show simple item record

dc.contributor.advisor Grossmann, Miroslav
dc.contributor.author Sušil, Martin
dc.date.accessioned 2010-07-14T00:28:40Z
dc.date.available 2010-07-14T00:28:40Z
dc.date.issued 2006-05-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/1927
dc.description.abstract Tato práce pojednává o inteinech. Jedná se o krátké bílkoviny (polypeptidy), které byly objeveny v několika mikroorganismech ve všech doménách života. Tyto mikroorganismy se využívají v řadě potravinářských technologií. Inteiny působí jako enzymy. Jsou schopny se samovolně oddělit ze struktury vznikající bílkoviny bezprostředně po translaci. Při tom-to procesu se nespotřebovává energie z ATP. Tato práce podává základní přehled o jejich výskytu v mikroorganismech. V dalších kapitolách je popsán mechanismus jejich vyvázání. V závěrečné části je uvedeno jejich předpokládané využití. cs
dc.format 36 s., 1 s. příloh cs
dc.format.extent 465661 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject Inteiny a exteiny cs
dc.subject mechanismus svázání bílkoviny a vystřižení inteinu cs
dc.subject Inteins and exteins en
dc.subject protein splicing mechanism and intein cutting out en
dc.title Inteiny cs
dc.title.alternative Inteins en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Koutný, Marek
dc.date.accepted 2006-06-26
dc.description.abstract-translated This work deal with inteins. They are short proteins (polypeptides) which were found in some microbes in all life domains. These microbes use in many food processing technolo-gies. Inteins work as enzymes. They are able to cut themselves out from a developing pro-tein structure immediately after translation. The ATP energy doesn't use during this pro-cess. This work pass the main overview about their occurence in microbes. Their cutting out mechanism is described in consequential chapters. Their presumptive utilization is mentioned in the closing part. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství a chemie cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/143 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 2258
dc.date.assigned 2005-10-10
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
sušil_2006_bp.pdfBlocked 454.7Kb PDF View/Open
sušil_2006_vp.doc 44Kb Microsoft Word View/Open
sušil_2006_op.doc 43Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account