Inteiny
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Grossmann, Miroslav
|
|
dc.contributor.author |
Sušil, Martin
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-14T00:28:40Z |
|
dc.date.available |
2010-07-14T00:28:40Z |
|
dc.date.issued |
2006-05-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/1927
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce pojednává o inteinech. Jedná se o krátké bílkoviny (polypeptidy), které byly objeveny v několika mikroorganismech ve všech doménách života. Tyto mikroorganismy se využívají v řadě potravinářských technologií. Inteiny působí jako enzymy. Jsou schopny se samovolně oddělit ze struktury vznikající bílkoviny bezprostředně po translaci. Při tom-to procesu se nespotřebovává energie z ATP. Tato práce podává základní přehled o jejich výskytu v mikroorganismech. V dalších kapitolách je popsán mechanismus jejich vyvázání. V závěrečné části je uvedeno jejich předpokládané využití. |
cs |
dc.format |
36 s., 1 s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
465661 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
Inteiny a exteiny
|
cs |
dc.subject |
mechanismus svázání bílkoviny a vystřižení inteinu
|
cs |
dc.subject |
Inteins and exteins
|
en |
dc.subject |
protein splicing mechanism and intein cutting out
|
en |
dc.title |
Inteiny |
cs |
dc.title.alternative |
Inteins |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Koutný, Marek |
|
dc.date.accepted |
2006-06-26 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work deal with inteins. They are short proteins (polypeptides) which were found in some microbes in all life domains. These microbes use in many food processing technolo-gies. Inteins work as enzymes. They are able to cut themselves out from a developing pro-tein structure immediately after translation. The ATP energy doesn't use during this pro-cess. This work pass the main overview about their occurence in microbes. Their cutting out mechanism is described in consequential chapters. Their presumptive utilization is mentioned in the closing part. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství a chemie |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/143
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
2258
|
|
dc.date.assigned |
2005-10-10 |
|
utb.result.grade |
B |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account