dc.contributor.advisor |
Burešová, Iva
|
|
dc.contributor.author |
Stočková, Věra
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T15:04:36Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T15:04:36Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21891
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá vlivem podmínek extrakce na množství látek extrahovaných z námele. Cílem práce bylo zjistit, pomocí kterého z vybraných rozpouštědel lze dosáhnout nejvyšší výtěžnosti námelových alkaloidů. Teoretická část je věnována charakteristice námelových alkaloidů, je popsána jejich chemická struktura, toxikologické a farmakologické vlastnosti. Zabývá se také biologií námele a popisem hostitelských rostlin. Dále je podrobně popsán princip metody UPLC (ultra-kapalinové chromtografie). Pro experimentální část bylo vybráno 5 různých extrakčních činidel. Jako kontrolní vzorek bylo vybráno rozpouštědlo používané v praxi aceton:26% amoniak:voda. Bylo ověřeno, že rozpouštědlo má vysokou výtěžnost námelových alkaloidů ze vzorku, z vybraných rozpouštědel bylo v tomto směru nejlepší. Pro srovnání byly uvedeny výsledky získané analýzou vzorku připraveného zjednodušeným postupem, vzniklým zjednodušením stávající metody. Výtěžnost alkaloidů v tomto případě byla oproti předpokladu vyšší než u rozpouštědla používaného v praxi. Jelikož tento fakt může do praxe přinést zvýšení efektivity při analýzách vzorků námele, bylo by vhodné metodiku zavést do praxe. |
cs |
dc.format |
61 s. |
cs |
dc.format.extent |
2921522 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
námel
|
cs |
dc.subject |
námelové alkaloidy
|
cs |
dc.subject |
žito
|
cs |
dc.subject |
ergotismus
|
cs |
dc.subject |
účinek námelových alkaloidů
|
cs |
dc.subject |
ultra-kapalinová chromatografie
|
cs |
dc.subject |
UPLC
|
cs |
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
ergot
|
en |
dc.subject |
ergot alkaloids
|
en |
dc.subject |
rye
|
en |
dc.subject |
ergotism
|
en |
dc.subject |
ergot alkaloid effect
|
en |
dc.subject |
ultra performance liquid chromatography
|
en |
dc.subject |
UPLC
|
en |
dc.subject |
extraction
|
en |
dc.title |
Vliv podmínek extrakce na množství látek extrahovaných z námele |
cs |
dc.title.alternative |
Effect of Extraction Conditions on Quantity of Substances Extracted from Ergot |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Dvořáková, Petra |
|
dc.date.accepted |
2012-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
The diploma thesis focuses on the effect of extraction conditions on the amount of substance extracted from the ergot. The aim of the thesis was to determine which of the chosen solvents gives highest yield of ergot alkaloids. The theoretical part is dedicated to the characterization of ergot alkaloids, their chemical structure, toxicological and pharmacological properties are described. The biology of ergot and description of host plant is included too. Furthermore the principles of UPLC (Ultra Performance Liquid Chromatography) are described. Five solvents were chosen for the experimental part. The solvent acetone:26%ammonia:water, that is used in practice, was chosen to be the standard. The results confirmed that this solvent gives highest yield of ergot alkaloids. The results obtained from the analysis of sample prepared by a simplified way of the standard method are also included. Against hypothesis the yield of alkaloids in this case was higher than with the standard solvent. Since this fact can bring a rise of efficiency of ergot analyses, it could be worthwhile to bring this method into practice. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25497
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|