Stravování žáků středních škol Ústeckého kraje s gastronomickým zaměřením.
Show full item record
No preview available
Title:
|
Stravování žáků středních škol Ústeckého kraje s gastronomickým zaměřením. |
Author: |
Kovač, Lukáš
|
Advisor: |
Boudová Pečivová, Pavlína
|
Abstract:
|
Tato diplomová práce je zaměřena na oblast stravování žáků a studentů středních škol s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji. Práce poskytuje informace o vztahu žáků a studentů ke stravování, o jejich stravovacích návycích, o možnostech stravování, které poskytují střední školy s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji. Teoretická část je členěna na tři hlavní oblasti. První část pojednává především o nutričním složení stravy, o vyváženosti příjmu potravy v různých věkových kategoriích a doporučených denních dávkách jednotlivých nutrietů. Druhá část věnuje pozornost výživovým doporučením, vyjadřuje jejich podstatu, vývoj a poukazuje na odlišnosti výživových doporučení v České Republice a v některých státech EU. Třetí část je zaměřena na časové vymezení mládeže, věnuje pozornost jejich výživovým potřebám, upozorňuje na důležitost správných stravovacích návyků, které mládež získává výchovou v rodině, pravidelným stravovacím režimem v domácím a školním prostředí. Dále upozorňuje na rizika spojená s osvojením nesprávných stravovacích návyků, které ovlivňují mládež, prostřednictvím komerčních reklam výrobců potravin a nabídky restauračních řetězců rychlého občerstvení. Praktická část diplomové práce prezentuje výsledky výzkumného šetření, jehož cílem bylo provést analýzu současného vztahu žáků středních škol s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji ke stravování a analýzu možností pro stravování ze strany středních škol. Za tímto účelem byl proveden kvantitativní průzkum a zpracovány dva typy dotazníků. První dotazník je zaměřen na analýzu stravovacích návyků, preferencí ve stravování a znalostí z oblasti výživy u žáků prvních a posledních ročníků studijních a učebních oborů středních škol gastronomického zaměření. Druhý dotazník analyzuje možnosti pro stravování, které poskytují střední školy svým žákům, dále analýzu, zda možnosti stravování ve školních jídelnách jsou v souladu se zásadami správné výživy. Výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 629 žáků a studentů pěti středních škol gastronomického zaměření v Ústeckém kraji. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/22183
|
Date:
|
2012-01-06 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
24664
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account