dc.contributor.advisor |
Boudová Pečivová, Pavlína
|
|
dc.contributor.author |
Kovač, Lukáš
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-08T00:43:51Z |
|
dc.date.available |
2013-10-08T00:43:51Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22183
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je zaměřena na oblast stravování žáků a studentů středních škol s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji. Práce poskytuje informace o vztahu žáků a studentů ke stravování, o jejich stravovacích návycích, o možnostech stravování, které poskytují střední školy s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji. Teoretická část je členěna na tři hlavní oblasti. První část pojednává především o nutričním složení stravy, o vyváženosti příjmu potravy v různých věkových kategoriích a doporučených denních dávkách jednotlivých nutrietů. Druhá část věnuje pozornost výživovým doporučením, vyjadřuje jejich podstatu, vývoj a poukazuje na odlišnosti výživových doporučení v České Republice a v některých státech EU. Třetí část je zaměřena na časové vymezení mládeže, věnuje pozornost jejich výživovým potřebám, upozorňuje na důležitost správných stravovacích návyků, které mládež získává výchovou v rodině, pravidelným stravovacím režimem v domácím a školním prostředí. Dále upozorňuje na rizika spojená s osvojením nesprávných stravovacích návyků, které ovlivňují mládež, prostřednictvím komerčních reklam výrobců potravin a nabídky restauračních řetězců rychlého občerstvení. Praktická část diplomové práce prezentuje výsledky výzkumného šetření, jehož cílem bylo provést analýzu současného vztahu žáků středních škol s gastronomickým zaměřením v Ústeckém kraji ke stravování a analýzu možností pro stravování ze strany středních škol. Za tímto účelem byl proveden kvantitativní průzkum a zpracovány dva typy dotazníků. První dotazník je zaměřen na analýzu stravovacích návyků, preferencí ve stravování a znalostí z oblasti výživy u žáků prvních a posledních ročníků studijních a učebních oborů středních škol gastronomického zaměření. Druhý dotazník analyzuje možnosti pro stravování, které poskytují střední školy svým žákům, dále analýzu, zda možnosti stravování ve školních jídelnách jsou v souladu se zásadami správné výživy. Výzkumného šetření se zúčastnilo celkem 629 žáků a studentů pěti středních škol gastronomického zaměření v Ústeckém kraji. |
cs |
dc.format |
92 s. |
cs |
dc.format.extent |
5797371 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
výživa
|
cs |
dc.subject |
mládež
|
cs |
dc.subject |
strava
|
cs |
dc.subject |
výživová doporučení
|
cs |
dc.subject |
výživové doporučené dávky
|
cs |
dc.subject |
stravovací návyky
|
cs |
dc.subject |
stravovací režim
|
cs |
dc.subject |
nutrition
|
en |
dc.subject |
youth
|
en |
dc.subject |
diet
|
en |
dc.subject |
nutritional recommendations
|
en |
dc.subject |
nutritional recommended dosage
|
en |
dc.subject |
eating habits
|
en |
dc.subject |
diet plan
|
en |
dc.title |
Stravování žáků středních škol Ústeckého kraje s gastronomickým zaměřením. |
cs |
dc.title.alternative |
Boarding of Secondary Gastronomic School Students in Usti Region. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Burešová, Iva |
|
dc.date.accepted |
2012-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on student boarding of the secondary Gastronomic school in the Usti Region. It intends to provide secondary schools with information and gastronomic focus on the students? relationship to food, their dietary habits, and the choices they make based on their eating options. The theoretical part is divided into three main areas. The first part deals primarily with the nutritional composition of the diet, on the balance of food intake in different age categories, and the recommended daily dose of each nutrient. The second part pays attention to the nutritional recommendations; it explains them and discusses their development over time. This part also highlights the differences in dietary recommendations in the Czech Republic and in some EU countries. The third part focuses on the nutritional needs of youth and highlights the importance of healthy eating habits at an early age. It shows the importance of young people being educated about food, nutrition and healthy eating routines at home as well as in school. It also highlights the risks associated with the adoption of incorrect eating habits that affect young people, who are easily influenced by commercial advertising of food producers and supply chains, as well as fast food restaurants. The practical part of the thesis presents the results of an investigation whose aim was to analyze the current relationship of high school students, with a gastronomic focus in the Usti region to dining and catering options, for the analysis of the secondary schools. For this purpose quantitative survey was conducted using two types of questionnaires. The first questionnaire focused on the analysis of eating habits, food preferences and nutritional knowledge of pupils' in their first and final year of study and apprenticeship at schools with culinary focus. The second questionnaire is meant to analyze options for meals provided for their high school pupils. Further analysis shows whether dining options in school canteens are in accordance with the principles of good nutrition. Research investigation was attended by 629 students of five secondary Gastronomic schools in the Usti Region. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
24664
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|