Detekce faktorů virulence u kmenů Escherichia coli metodou PCR

DSpace Repository

Language: English čeština 

Detekce faktorů virulence u kmenů Escherichia coli metodou PCR

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Knechtlová, Miluše
dc.date.accessioned 2013-10-08T02:31:41Z
dc.date.available 2013-10-08T02:31:41Z
dc.date.issued 2012-01-06
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22221
dc.description.abstract Patogenita je schopnost daného mikroorganizmu vyvolávat onemocnění u konkrétního hostitele. Virulence je míra patogenity a je dána počtem faktorů virulence. V této práci jsou charakterizovány faktory virulence u Eschericha coli. Dále byly popsány metody molekulární biologie zaměřené na detekci faktorů virulence, převážně metoda PCR, která byla použita i v praktické části. Cílem praktické části bylo detekovat vybrané faktory virulence iss, papC, neuC, iucD, tsh a vat u daného souboru kmenů E. coli izolovaných z potravin. Bylo testováno celkem 45 kmenů E. coli, z nichž asi 2/3 vykazovaly přítomnost určitého faktoru virulence nebo jejich kombinaci. cs
dc.format 67 cs
dc.format.extent 1914944 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject potraviny cs
dc.subject Escherichia coli cs
dc.subject polymerázová řetězová reakce cs
dc.subject PCR cs
dc.subject faktory virulence cs
dc.subject food en
dc.subject Escherichia coli en
dc.subject polymerase chain reaction en
dc.subject PCR en
dc.subject virulence factors en
dc.title Detekce faktorů virulence u kmenů Escherichia coli metodou PCR cs
dc.title.alternative Detection of Virulence Factors of Escherichia coli Strains by PCR Method en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Holko, Ivan
dc.date.accepted 2012-06-05
dc.description.abstract-translated Pathogenicity is the ability of the organism to cause disease in a host. The degree of virulence and pathogenicity is determined by the number of virulence factors. The theoretical part of the thesis describes and characterizes the virulence factors of E. coli. Furthermore, the methods of molecular biology of the detection (mainly PCR) of virulence factors are noticed. In the practical part, PCR was used to detect virulence factors (iss, iucD, neuC, papC, tsh, vat) in a given set of E. coli strains isolated from food. A total of 45 strains E. coli were tested, of which about 2/3 showed the presence of a virulence factor or their combination. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25469
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-21


Files in this item

Files Size Format View
knechtlová_2012_dp.pdf 1.826Mb PDF View/Open
knechtlová_2012_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
knechtlová_2012_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account