dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Knechtlová, Miluše
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-08T02:31:41Z |
|
dc.date.available |
2013-10-08T02:31:41Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22221
|
|
dc.description.abstract |
Patogenita je schopnost daného mikroorganizmu vyvolávat onemocnění u konkrétního hostitele. Virulence je míra patogenity a je dána počtem faktorů virulence. V této práci jsou charakterizovány faktory virulence u Eschericha coli. Dále byly popsány metody molekulární biologie zaměřené na detekci faktorů virulence, převážně metoda PCR, která byla použita i v praktické části. Cílem praktické části bylo detekovat vybrané faktory virulence iss, papC, neuC, iucD, tsh a vat u daného souboru kmenů E. coli izolovaných z potravin. Bylo testováno celkem 45 kmenů E. coli, z nichž asi 2/3 vykazovaly přítomnost určitého faktoru virulence nebo jejich kombinaci. |
cs |
dc.format |
67 |
cs |
dc.format.extent |
1914944 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
Escherichia coli
|
cs |
dc.subject |
polymerázová řetězová reakce
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
faktory virulence
|
cs |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
Escherichia coli
|
en |
dc.subject |
polymerase chain reaction
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.subject |
virulence factors
|
en |
dc.title |
Detekce faktorů virulence u kmenů Escherichia coli metodou PCR |
cs |
dc.title.alternative |
Detection of Virulence Factors of Escherichia coli Strains by PCR Method |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Holko, Ivan |
|
dc.date.accepted |
2012-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
Pathogenicity is the ability of the organism to cause disease in a host. The degree of virulence and pathogenicity is determined by the number of virulence factors. The theoretical part of the thesis describes and characterizes the virulence factors of E. coli. Furthermore, the methods of molecular biology of the detection (mainly PCR) of virulence factors are noticed. In the practical part, PCR was used to detect virulence factors (iss, iucD, neuC, papC, tsh, vat) in a given set of E. coli strains isolated from food. A total of 45 strains E. coli were tested, of which about 2/3 showed the presence of a virulence factor or their combination. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18592
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25469
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|