Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí
Show full item record
No preview available
Title:
|
Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí |
Author: |
Štajnochová, Kateřina
|
Advisor: |
Lazárková, Zuzana
|
Abstract:
|
Diplomová práce se zabývá sledováním produkce biogenních aminů kadaverinu a putrescinu bakterií Serratia marcescens. V teoretické části jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich struktura, vznik, účinky a výskyt. Dále jsou popsány mikroorganizmy produkující biogenní aminy a jejich dekarboxylázová aktivita. Další část je zaměřena na problematiku stanovení biogenních aminů a růstovou křivku bakteriální populace. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory (teplota 10, 20 a 37 °C, pH 6, 7 a 8 a obsah NaCl 0 ? 6 %) ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů. Produkce kadaverinu a putrescinu byla stanovena pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Optimální podmínky pro růst bakterie Serratia marcescens a produkci putrescinu a kadaverinu byly následující: pH 6 a 7, koncentrace NaCl 0, 1 a 3 %, teplota 37 °C. Vyšší pH a koncentrace NaCl a nižší teploty inhibovaly růst bakterie i produkci biogenních aminů. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/23396
|
Date:
|
2012-02-01 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
25207
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account