dc.contributor.advisor |
Lazárková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Štajnochová, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-09T18:43:50Z |
|
dc.date.available |
2013-10-09T18:43:50Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23396
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá sledováním produkce biogenních aminů kadaverinu a putrescinu bakterií Serratia marcescens. V teoretické části jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich struktura, vznik, účinky a výskyt. Dále jsou popsány mikroorganizmy produkující biogenní aminy a jejich dekarboxylázová aktivita. Další část je zaměřena na problematiku stanovení biogenních aminů a růstovou křivku bakteriální populace. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory (teplota 10, 20 a 37 °C, pH 6, 7 a 8 a obsah NaCl 0 ? 6 %) ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů. Produkce kadaverinu a putrescinu byla stanovena pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Optimální podmínky pro růst bakterie Serratia marcescens a produkci putrescinu a kadaverinu byly následující: pH 6 a 7, koncentrace NaCl 0, 1 a 3 %, teplota 37 °C. Vyšší pH a koncentrace NaCl a nižší teploty inhibovaly růst bakterie i produkci biogenních aminů. |
cs |
dc.format |
90 s. |
cs |
dc.format.extent |
3531236 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
kadaverin
|
cs |
dc.subject |
putrescin
|
cs |
dc.subject |
Serratia marcescens
|
cs |
dc.subject |
teplota
|
cs |
dc.subject |
pH
|
cs |
dc.subject |
NaCl
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
cadaverine
|
en |
dc.subject |
putrescine
|
en |
dc.subject |
Serratia marcescens
|
en |
dc.subject |
temperature
|
en |
dc.subject |
pH
|
en |
dc.subject |
NaCl
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí |
cs |
dc.title.alternative |
Decarboxylase Activity of Serratia marcescenes at Neutral and Alkalic pH |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Míšková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2012-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the monitoring of biogenic amines cadaverine and putrescine production by bacteria Serratia marcescens. In the theoretical part there are characterized biogenic amomines, their structure, formation, occurrence and effects on human health. Further, the microorganisms producing biogenic amines and their decarboxylase activity are described. The last two parts are focused on the determination of biogenic amines and growth curve of bacterial populations. In the practical part of the thesis the selected factors (temperature 10, 20 and 37 °C, pH 6, 7 and 8, and NaCl content from 0 to 6 %) affecting the growth of bacteria Serratia marcescens and its production of biogenic amines were applied. The formation of cadaverine and putrescine was determined using high performance liquid chromatography. Optimal growth conditions for the bacteria Serratia marcescens and the production of putrescine and cadaverine were as follows: pH 6 and 7, NaCl concentration of 0, 1 and 3 %, temperature 37 °C. Higher pH and NaCl concentration and lower temperature inhibited the growth of bacteria and production of biogenic amines. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25207
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-02 |
|