Lutein v doplňcích stravy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Lutein v doplňcích stravy

Show full item record

No preview available
Title: Lutein v doplňcích stravy
Author: Šivel, Miroslav
URI: http://hdl.handle.net/10563/23483
Date: 2008-09-01
Publisher: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Page count: 76 application/pdf
Availability: Bez omezení


Abstrakt:

Dizertační práce řeší problematiku obsahu významného karotenoidu luteinu v extraktech z aksamitníku vzpřímeného (Tagetes erecta L.) používaných pro komerční účely. Cílem dizertační práce bylo nalezení spolehlivé a přesné metody stanovení obsahu luteinu v doplňcích stravy dostupných na trhu v České republice. Základní metodou je RP-HPLC s UV-VIS detekcí. HPLC je všeobecně přijímána jako moderní metoda k oddělení, identifikaci a stanovení množství karotenoidů. V této dizertační práci bylo analyzováno 34 vzorků surovin (extraktů), které jsou komerčně dostupné na trhu ve dvou formách, z toho 16 vzorků enkapsulované formy a 18 vzorků práškové formy. Výrobci extraktů z Číny, Indie, Izraele a Mexika deklarovali obsah luteinu v rozmezí od 5 do 80 %. Pouze u 10 vzorků surovin odpovídal skutečný obsah luteinu deklarovanému obsahu luteinu výrobcem extraktu. Byla také porovnána kvalita obou forem surovin obsahujících lutein. Enkapsulovaná forma suroviny je odolnější vůči oxidaci luteinu než prášková forma. Dále bylo analyzováno 48 vzorků doplňků stravy ve třech aplikačních formách, z toho 22 vzorků tablet, 18 vzorků měkkých tobolek a 8 vzorků tvrdých tobolek. Výrobci doplňků stravy z 12 zemí původu deklarovali obsah luteinu od 0,25 do 25 mg v jedné tabletě nebo tobolce. Pouze u 7 vzorků doplňků stravy odpovídal skutečný obsah luteinu deklarovanému obsahu luteinu, který byl uveden výrobcem doplňku stravy na obalu (etiketě) výrobku. Byla také porovnána kvalita doplňků stravy ve třech aplikačních formách. Doplňky stravy obsahující lutein v aplikační formě měkkých tobolek jsou nejodolnější vůči oxidaci luteinu, následuje tableta a nejhorší aplikační forma je tvrdá tobolka. Tato práce také shrnuje význam luteinu ve výživě člověka.

Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
šivel_2013_dp.pdf 1.408Mb PDF View/Open
šivel_2013_vp.doc 29.5Kb Microsoft Word View/Open
šivel_2013_op.zip 49.33Kb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account