Lutein v doplňcích stravy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Lutein v doplňcích stravy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Šivel, Miroslav
dc.date.accessioned 2013-10-09T21:46:23Z
dc.date.available 2013-10-09T21:46:23Z
dc.date.issued 2008-09-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23483
dc.description.abstract Dizertační práce řeší problematiku obsahu významného karotenoidu luteinu v extraktech z aksamitníku vzpřímeného (Tagetes erecta L.) používaných pro komerční účely. Cílem dizertační práce bylo nalezení spolehlivé a přesné metody stanovení obsahu luteinu v doplňcích stravy dostupných na trhu v České republice. Základní metodou je RP-HPLC s UV-VIS detekcí. HPLC je všeobecně přijímána jako moderní metoda k oddělení, identifikaci a stanovení množství karotenoidů. V této dizertační práci bylo analyzováno 34 vzorků surovin (extraktů), které jsou komerčně dostupné na trhu ve dvou formách, z toho 16 vzorků enkapsulované formy a 18 vzorků práškové formy. Výrobci extraktů z Číny, Indie, Izraele a Mexika deklarovali obsah luteinu v rozmezí od 5 do 80 %. Pouze u 10 vzorků surovin odpovídal skutečný obsah luteinu deklarovanému obsahu luteinu výrobcem extraktu. Byla také porovnána kvalita obou forem surovin obsahujících lutein. Enkapsulovaná forma suroviny je odolnější vůči oxidaci luteinu než prášková forma. Dále bylo analyzováno 48 vzorků doplňků stravy ve třech aplikačních formách, z toho 22 vzorků tablet, 18 vzorků měkkých tobolek a 8 vzorků tvrdých tobolek. Výrobci doplňků stravy z 12 zemí původu deklarovali obsah luteinu od 0,25 do 25 mg v jedné tabletě nebo tobolce. Pouze u 7 vzorků doplňků stravy odpovídal skutečný obsah luteinu deklarovanému obsahu luteinu, který byl uveden výrobcem doplňku stravy na obalu (etiketě) výrobku. Byla také porovnána kvalita doplňků stravy ve třech aplikačních formách. Doplňky stravy obsahující lutein v aplikační formě měkkých tobolek jsou nejodolnější vůči oxidaci luteinu, následuje tableta a nejhorší aplikační forma je tvrdá tobolka. Tato práce také shrnuje význam luteinu ve výživě člověka. cs
dc.format 76
dc.format.extent 1476491 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Lutein cs
dc.subject karotenoidy cs
dc.subject RP-HPLC cs
dc.subject aksamitník vzpřímený cs
dc.subject doplňky stravy cs
dc.subject Lutein en
dc.subject Carotenoids en
dc.subject RP-HPLC en
dc.subject Marigold flower en
dc.subject dietary supplements en
dc.title Lutein v doplňcích stravy cs
dc.title.alternative Lutein in Dietary Supplements en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2013-01-22
dc.description.abstract-translated This Doctoral Thesis deals with questions relating to the content of the significant carotenoid - lutein, in Marigold (Tagetes erecta L.) flower extracts, used for commercial purposes. A reliable and accurate determination method of lutein in dietary supplements which are available on the market in the Czech Republic was established. The basic method is High-performance Liquid Chromatography (further only RP-HPLC) with UV-VIS detection. RP-HPLC is generally accepted as a modern method for separating, identifying and quantifying carotenoids. 34 samples of Marigold flower extracts which are commercially available in two forms - 16 samples of the encapsulated form ("beadlets") and 18 samples of the powered form were analysed in this Doctoral thesis. The lutein content was in the 5 - 80 % range and the extracts originated from China, India, Israel and Mexico. Only 10 samples of the extracts were evaluated as complying with the declared content of lutein by the extract producers. The quality of lutein in the two forms of these extracts - encapsulated and powered; were compared. The encapsulated form of the extracts is more resistant to the oxidation of lutein than the powered form of extracts. Then, 48 samples of dietary supplements in three dosage forms: 22 samples of tablets, 18 samples of soft capsules, and 8 samples of hard capsules; were analysed. The dietary supplement manufactures, from 12 countries, declared the lutein content as from 0.25 to 25 mg per tablet or capsule. Only 7 dietary supplement samples were evaluated as complying with the declared lutein content by dietary supplement manufactures. The quality of lutein in the three dietary supplement dosage forms, i.e. tablets, and soft and hard capsules, were compared. The soft capsule dosage form is the most resistant to lutein oxidation, followed by the tablet form, and the worst dosage form is hard capsule. The importance of lutein in human nutrition is included in this work. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 29687
dc.date.submitted 2012-12-06


Files in this item

Files Size Format View
šivel_2013_dp.pdf 1.408Mb PDF View/Open
šivel_2013_vp.doc 29.5Kb Microsoft Word View/Open
šivel_2013_op.zip 49.33Kb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account