Studium disoluce u finálního farmaceutického přípravku.
Show full item record
No preview available
Title:
|
Studium disoluce u finálního farmaceutického přípravku. |
Author: |
Vilášková, Markéta
|
Advisor: |
Dvořák, Lukáš
|
Abstract:
|
Diplomová práce je zaměřena na problematiku disolučních testů, které zaujímají významnou úlohu při studiích léčivých přípravků ve farmaceutickém průmyslu. Disoluce neboli testy rozpustnosti umožňují stanovení množství uvolněné léčivé látky z pevné lékové formy v předepsané kapalině a v předepsaném časovém úseku. Diplomová práce popisuje uvolňování účinné látky z lékové formy do organismu u přípravku Novo-Passit tablety. Disoluční studie probíhala dle pravidel popsaných v evropském lékopisu (EP). Disoluční testy byly provedeny na disolučním přístroji SOTAX AT 7 Smart a na disolučním robotu SOTAX AT 70 Smart. Validace současně zaregistrované metody proběhla podle ICH (International Conference on Harmonisation) protokolu Q2(R1), který u disolucí požaduje ověření linearity, přesnosti, správnosti, robustnosti a specificity. V souladu s českou legislativou (Zákon 378/2007 Sb. o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů) a ICH Q8(R2) (Pharmaceutical Development) byl proveden převod detekce stanovení obsahu účinné látky s cílem usnadnit nebo zjednodušit analýzu a zkrátit její čas. Byly navrženy dva nové typy detekce ? UV/VIS (Ultraviolet/Visible) a UHPLC (Ultra-High Performance Liquid Chromatography). Zatímco UV/VIS metoda v důsledku neselektivity nevyhověla požadavkům pro využití ve farmaceutické praxi, převodem na UHPLC metodu byla při změně přípravy roztoků (sjednocení přípravy roztoků vzorku a standardu), kolony (Acquity UPLC BEH C18, 1.7 ?m, 50 x 2.1 mm) a podmínek chromatografického měření (průtok ? 0,4 ml, objem vzorku - 1 ?l) výrazně zkrácená doba analýzy z původních 15-ti minut na 2 minuty. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24026
|
Date:
|
2013-02-11 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
30599
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account