dc.contributor.advisor |
Růžička, Jan
|
|
dc.contributor.author |
Jurečková, Sylvie
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T20:56:44Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T20:56:44Z |
|
dc.date.issued |
2014-01-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/28237
|
|
dc.description.abstract |
V bakalářské práci byla studována gellan degradující bakterie Verrucomicrobium sp. GD, charakteristická tvorbou prosték. Experimentálně bylo zjištěno, že tvorba těchto útvarů je pozorovatelná při kultivaci kultury v tekutém minerálním médiu s gellanem. Dále se práce zabývala možností rozkladu flatulentních sacharidů luštěnin kulturou GD. Nejobsáhlejší část byla věnována testování schopnosti kultury Verrucomicrobium sp. GD omezovat tvorbu biofilmů u klinicky a potravinářsky významných bakterií, kde bylo zjištěno, že kultura GD inhibuje tvorbu biofilmu u kultury Staphylococcus aureus CCM 3953 a u několika kultur Pseudomonas aeruginosa, konkrétně kmenů Pseudomonas aeruginosa FT 1, FT 2 a FT 3. |
|
dc.format |
72 s. (85 288 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Verrucomicrobium
|
cs |
dc.subject |
biofilm
|
cs |
dc.subject |
gellan
|
cs |
dc.subject |
degradace
|
cs |
dc.subject |
Verrucomicrobium
|
en |
dc.subject |
biofilm
|
en |
dc.subject |
gellan
|
en |
dc.subject |
degradation
|
en |
dc.title |
Studium vlastností sacharolytické bakterie Verrucomicrobium sp. GD |
|
dc.title.alternative |
The Study of Saccharolytic Bacterium Verrucomicrobium sp. GD |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2014-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
In this thesis were studied gellan-degrading bacteria Verrucomicrobium sp. GD which is characterized by the formation of prosthecae. It was experimentally found that the formation of prosthecae is the microscopically visible during the cultivation of culture in liquid mineral medium with gellan. Furthermore, strain GD was tested for its flatulent leguminous carbohydrates degrading ability. The main part was devoted to testing the skills of Verrucomicrobium sp. GD to inhibite the biofilm formation of bacteria, which may cause serious infections. Experiment result revealed that the bacterial strain GD decreased biofilm formation in Staphylococcus aureus CCM 3953 and in some isolates of Pseudomonas aeruginosa, namely Pseudomonas aeruginosa FT 1, FT 2 and FT 3. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
33766
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-02 |
|