Vliv vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u Lactobacillus rhamnosus
Show full item record
No preview available
Title:
|
Vliv vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u Lactobacillus rhamnosus |
Author: |
Vítková, Lucie
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Bakalářská práce se zabývá problematikou biogenních aminů. Práce je rozdělena na teore-tickou část, která se zabývá jejich obecnou charakteristikou, výskytem v potravinách, bio-logickými účinky, faktory ovlivňující jejich vznik a metodami stanovení. Poslední teore-tická část je věnována obecné charakteristice rodu Lactobacillus. V praktické části práce jsou sledovány vnější podmínky ovlivňující produkci biogenních aminů kmenem Lactoba-cillus rhamnosus CCDM 289. Ke stanovení biogenních aminů byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie, zkoumaná bakterie byla schopná produkovat tyramin, spermin a spermidin. Nejvíce produkovaným biogenním aminem byl tyramin, nejvyšší koncentrace 350 mg.l-1 byla detekována v médiu obsahující laktózu v koncentraci 1 % (w/v) s počáteč-ním pH 5. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/28249
|
Date:
|
2014-01-10 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
33787
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account