dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Vítková, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2015-03-08T20:56:47Z |
|
dc.date.available |
2015-03-08T20:56:47Z |
|
dc.date.issued |
2014-01-10 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/28249
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá problematikou biogenních aminů. Práce je rozdělena na teore-tickou část, která se zabývá jejich obecnou charakteristikou, výskytem v potravinách, bio-logickými účinky, faktory ovlivňující jejich vznik a metodami stanovení. Poslední teore-tická část je věnována obecné charakteristice rodu Lactobacillus. V praktické části práce jsou sledovány vnější podmínky ovlivňující produkci biogenních aminů kmenem Lactoba-cillus rhamnosus CCDM 289. Ke stanovení biogenních aminů byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie, zkoumaná bakterie byla schopná produkovat tyramin, spermin a spermidin. Nejvíce produkovaným biogenním aminem byl tyramin, nejvyšší koncentrace 350 mg.l-1 byla detekována v médiu obsahující laktózu v koncentraci 1 % (w/v) s počáteč-ním pH 5. |
|
dc.format |
52 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
dekarboxylázová aktivita
|
cs |
dc.subject |
Lactobacillus
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
decarboxylase activity
|
en |
dc.subject |
Lactobacillus
|
en |
dc.title |
Vliv vnějších faktorů na produkci biogenních aminů u Lactobacillus rhamnosus |
|
dc.title.alternative |
Effect of External Factors on Biogenic Amines Production by Lactobacillus rhamnosus |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pleva, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2014-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with the problematic of biogenic amines. Thesis is divided to theoretical part, which deals with the general characteristics, their occurrence in foods, biological effects, factors influencing the formation and methods of determination. Last theoretical part is devoted to the general characteristics of the genus Lactobacillus. In the practical part of the work is monitored the effect of selected factors on the production of biogenic amines strain Lactobacillus rhamnosus CCDM 289. For the determination of bio-genic amines was used high-performance liquid chromatography, tested bacteria were able to produce tyramine, spermine and spermidine. The most produced biogenic amine was tyramin, the highest concentration of 350 mg.l-1 was detected in the medium with initial pH 5 consisting of lactose at a concentration of 1 % (w/v). |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
33787
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2014-05-02 |
|