Aminokyselinové složení bezlepkových mouk

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aminokyselinové složení bezlepkových mouk

Show simple item record

dc.contributor.advisor Burešová, Iva
dc.contributor.author Šmehlíková, Monika
dc.date.accessioned 2015-03-08T21:02:17Z
dc.date.available 2015-03-08T21:02:17Z
dc.date.issued 2014-01-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/28755
dc.description.abstract V teoretické části diplomové práce je popsána charakteristika pseudocereálií, cereálií a luskovin. Mezi nejvýznamnější pseudocereálie řadíme amarant, merlík chilský a pohanku. Z cereálií se jedná o čirok, kukuřici, proso, rýži a z luskovin je v práci charakterizována cizrna beraní. Dále se práce zabývá charakteristikou aminokyselin a bílkovin a popisuje metody stanovení aminokyselin. V praktické části diplomové práce je popsána metodika, výsledky a diskuze stanovení obsahu aminokyselin, které bylo provedeno pomocí iontově výměnné kapalinové chromatografie. Z výsledků analýzy bylo zjištěno, že naprosto domi-nantní aminokyselinou u bezlepkových mouk byla kyselina glutamová, jejíž nejvyšší obsah vykazovala cizrnová mouka. Z nutričního hlediska je cizrna beraní, spolu s amarantem velmi hodnotná a jejich výrobky jsou nejvhodnější pro konzumaci.
dc.format 74 s. (86 369 znaků).
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pseudocereálie cs
dc.subject cereálie cs
dc.subject aminokyseliny cs
dc.subject kyselina glutamová cs
dc.subject bílkoviny cs
dc.subject pseudocereals en
dc.subject cereals en
dc.subject amino acids en
dc.subject proteins en
dc.subject glutamic acid en
dc.subject protein en
dc.title Aminokyselinové složení bezlepkových mouk
dc.title.alternative Amino Acid Composition of Gluten-Free Flour
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Šottníková, Viera
dc.date.accepted 2014-06-02
dc.description.abstract-translated In the theoretical part of presented thesis various pseudocereals, cereals and legumes are widely characterized. To the most important pseudocereals belong amaranth, quinoa and buckwheat Chilean, from cereals are discussed sorghum, maize, millet and rice, and from legumes the chickpea is deeply specified. Additionally to this, the work deals with the cha-racterization of both amino acids and proteins, and also describes methods for analytical determination of amino acids. In the experimental part of the thesis the methodology of ion exchange liquid chromatography, used for determination of amino acids in all above men-tioned commodities, is described. Discussion of results is focused on amino acids content in particular cereals, pseudocereals and legumes. From the data obtained it can be conclu-ded that glutamic acid represent the most abundant amino acid in all tested samples, its highest content was detected in chick pea flour. From a nutritional point of view, the chic-kpea along with amaranth represent a valuable source of essential amino acids, thus related products can be recommended for consumption.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 34469
utb.result.grade E
dc.date.submitted 2014-04-25


Files in this item

Files Size Format View
šmehlíková_2014_dp.pdf 2.520Mb PDF View/Open
šmehlíková_2014_vp.doc 94Kb Microsoft Word View/Open
šmehlíková_2014_op.doc 94.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account