Komplexní zpracování amarantové hmoty

DSpace Repository

Language: English čeština 

Komplexní zpracování amarantové hmoty

Show full item record

Thumbnail
Title: Komplexní zpracování amarantové hmoty
Author: Kodriková, Klára
URI: http://hdl.handle.net/10563/3140
Date: 2007-04-24
Publisher: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Availability: Bez omezení


Abstrakt:

Disertační práce se zabývá jedním z perspektivních potravinových doplňků třetího tisíciletí, kterým je pseudocereálie amarant. Studiem této plodiny, zejména jejího zrna, bylo zjištěno mimořádné složení. Jedním z hlavních úkolů při využití amarantu jako suroviny rostlinné bílkoviny byla separace zejména celulosové složky od bílkoviny nebo naopak. Princip oddělení spočívá ve ztekucení jedné z výše uvedených složek. Součástí komplexního zpracování amarantu je separace proteinu ve formě roztoku, který vznikne enzymovou hydrolýzou amarantové suroviny. Při tomto zpracovávání se získávají produkty, které mají relativně velký obsah bílkovin. V důsledku optimalizace separace heterogenní reakční směsi byly také stanoveny matematické modely pro jednotlivé extrakce proteinu a škrobu z amarantového zrna a stonku. Byly řešeny i problémy možného využití zbytkové amarantové hmoty po opracování rostliny (semena, listy). Tyto odpady obsahují značné množství vysokomolekulárních sacharidů, bílkovin a jiných hodnotných látek. V laboratorních podmínkách byla úspěšně testována možnost anaerobního rozkladu amarantové biomasy pro produkci kvalitního bioplynu.

Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
kodriková_2007_vp.bmp 667.7Kb BMP image Thumbnail
kodriková_2007_op.zip 1.602Mb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account