dc.contributor.advisor |
Kubáň, Vlastimil
|
|
dc.contributor.author |
Bartoš, Milan
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:29:27Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:29:27Z |
|
dc.date.issued |
2015-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31953
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat formou literární rešerše možné způsoby snížení obsahu ethanolu v nápojích (pivo, víno). V předložené bakalářské práci jsou bližším způsobem popsány tepelné a membránové procesy. Z tepelných procesů je pozornost věnována vakuové destilaci a tenkovrstvému odpařování. U membránových procesů je popsána reverzní osmóza, dialýza, pertrakce a pervaporace. Pozornost je zaměřena také na postupy s úpravou technologie a receptury omezující tvorbu ethanolu za využití vhodných mikroorganismů. |
|
dc.format |
41 s. |
|
dc.format.extent |
1941506 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
pivo
|
cs |
dc.subject |
víno
|
cs |
dc.subject |
pivo
|
cs |
dc.subject |
víno
|
cs |
dc.subject |
se sníženým obsahem alkoholu
|
cs |
dc.subject |
nealkoholické pivo
|
cs |
dc.subject |
dealkoholizace
|
cs |
dc.subject |
beer
|
en |
dc.subject |
wine
|
en |
dc.subject |
low alcohol beer
|
en |
dc.subject |
wine
|
en |
dc.subject |
alcohol-free beer
|
en |
dc.subject |
dealcoholization
|
en |
dc.title |
Způsoby přípravy de-alkoholizovaných nápojů (pivo, víno) |
|
dc.title.alternative |
Methods of Low Alcohol Beverages Production (Beer, Wine) |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Fic, Vlastimil |
|
dc.date.accepted |
2015-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this bachelor thesis was focused on preparation of the literature review describing possible ways to reduce the ethanol content in beverages (beer, wine). Thermal and membrane processes are presented in more details. Vacuum distillation and thin film evaporation are described as the most common thermal processes. Reverse osmosis, dialysis, pervaporation and pertraction are discussed as the most perspective membrane processes. Attention is also focused on the procedures to adjust the technology and recipe for limiting the production of ethanol use suitable microorganisms. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
38460
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-04 |
|