Možnosti snížení obsahu SO<sub>2</sub> ve víně biologickou cestou
Show full item record
No preview available
Title:
|
Možnosti snížení obsahu SO<sub>2</sub> ve víně biologickou cestou |
Author: |
Anetová, Katarína
|
Advisor: |
Fic, Vlastimil
|
Abstract:
|
Tato diplomová práce je zaměřena na možnost regulace obsahu SO<sub>2</sub> ve víně biologickou cestou. Popisuje formy a funkce SO<sub>2</sub> ve víně a charakterizuje biologicky aktivní látky vína. Uvádí metody stanovení oxidu siřičitého, antioxidační kapacity a polyfenolických látek. Dále se zabývá charakteristikou modelových odrůd Vitis vinifera L.Objekty zkoumání práce byly tři modelové odrůdy (Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské modré) v průběhu vinifikace. V práci jsou uvedeny výsledky analýz volného a celkového SO<sub>2</sub> stanovené titrační metodou, celková antioxidační kapacita stanovená metodou DPPH a celkový obsahu polyfenolů stanovený Folin-Ciocalteuovou metodou. Na základě výsledků byly zjištěny změny analyzovaných parametrů v průběhu vinifikace u jednotlivých od-růd.Výsledkem řešení dané problematiky je návrh podrobnějších analýz chemického složení vína v průběhu vinifikace, které by vedly k snížení dávek SO<sub>2</sub>. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/31987
|
Date:
|
2015-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
38517
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account