Vybrané hydrokoloidy ve výrobě termizovaných tvarohových dezertů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vybrané hydrokoloidy ve výrobě termizovaných tvarohových dezertů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Černíková, Michaela
dc.contributor.author Škvařilová, Věra
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:43:55Z
dc.date.available 2015-07-24T12:43:55Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/33049
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývala možností výroby termizovaných tvarohových dezertů s využitím vybraných hydrokoloidů. Teoretická část práce popisuje výrobu termizovaných tvarohových dezertů, vybrané hydrokoloidy, jejich chemické složení, strukturu, vlastnosti a použití. V praktické části byl studován vliv koncentrace jednotlivých hydrokoloidů a jejich binárních směsí na konzistenci, homogenitu a chuť vyrobených modelových vzorků. Dále byly sledovány viskoelastické vlastnosti vybraných termizovaných tvarohových dezertů. Veškeré analýzy byly prováděny po 7 dnech skladování modelových vzorků při teplotě 6?2 °C. Na základě výsledků praktické části lze konstatovat, že s použitím některých vybraných hydrokoloidů (např. lokustová guma v koncentraci 0,2 % (w/w), tragakant v koncentraci 0,05 % (w/w), nebo binární směs lokustová guma: tragakant v poměru 50:50 v celkové koncentraci 0,05 % (w/w)) byl na zařízení Stephan-UMC 5 vyroben při teplotě 70 °C ter-mizovaný tvarový dezert s požadovanými senzorickými vlastnostmi homogenní v celé vy-robené šarži.
dc.format 113 s. (20 975 znaků)
dc.format.extent 3369404
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject termizované tvarohové dezerty cs
dc.subject hydrokoloidy cs
dc.subject lokustová guma cs
dc.subject tragakant cs
dc.subject dynamická oscilační reometrie cs
dc.subject heat treated dairy desserts en
dc.subject hydrocolloids en
dc.subject locust bean gum en
dc.subject tragacanth en
dc.subject dynamic oscillatory rheometry en
dc.title Vybrané hydrokoloidy ve výrobě termizovaných tvarohových dezertů
dc.title.alternative Selected Hydrocolloids in the Production of Thermized Acid Curd Desserts
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňka, František
dc.date.accepted 2015-06-02
dc.description.abstract-translated The diploma thesis deals with the production of heat treated dairy desserts by using select-ed hydrocolloids. In the theoretical part, the production of heat treated dairy desserts, se-lected hydrocolloids, their chemical content, structure, properties and application were described. In the practical part of this thesis, the influence of hydrocolloids concentration and their binary mixture on the consistency, homogeneity and taste of the tested products were studied. Also viscoelastic properties of selected heat treated dairy desserts were in-vestigated. These products were analyzed after seven days of storage at 6?2 °C. Based on the results, it can be stated, that some combinations and concentrations of hydro-colloids can be used to produce of homogenous heat treated dairy dessert with appropriate sensory properties (for example locust bean gum in a concentration of 0.2 % (w/w), traga-canth in a concentration of 0.05 % (w/w), or a binary mixture of locust bean gum:tragacanth 50:50 in a total concentration of 0.05 % (w/w)). Homogenous products were manufactured using the equipment Stephan UMC-5 and temperature of 70 °C.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38554
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2015-04-22


Files in this item

Files Size Format View
škvařilová_2015_dp.pdf 3.213Mb PDF View/Open
škvařilová_2015_vp.pdf 144.3Kb PDF View/Open
škvařilová_2015_op.pdf 434.8Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account