Stanovení monoacylglycerolů v reálných systémech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení monoacylglycerolů v reálných systémech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Janiš, Rahula
dc.contributor.author Andrlíková, Ivana
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:46:10Z
dc.date.available 2015-07-24T12:46:10Z
dc.date.issued 2015-01-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/33580
dc.description.abstract Cílem práce je navrhnout a ověřit metodiku stanovení monoacylglycerolů v reálných systémech. monoacylglyceroly připravené adicí mastné kyseliny na glycidol byly použity pro přípravu vzorků pečiva, ze kterých byly následně extrahovány ethanolem. Stanovení bylo provedeno pomocí kapalinové chromatografie na reverzní fázi isokratickou a gradientovou elucí pomocí UV a ELSD detekce. Bylo prokázáno, že rozdíl mezi původním a vyextrahovaným množstvím monoacylglycerolů lze přičíst jejich interakci se složkami oleje.
dc.format 95
dc.format.extent 1992724
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Monoacylglyceroly cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject pečivo cs
dc.subject Monoacylglyceride en
dc.subject HPLC en
dc.subject Extraction en
dc.subject Pastry en
dc.title Stanovení monoacylglycerolů v reálných systémech
dc.title.alternative Monoacylglycerol Determination in Real Systems
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Jiří
dc.date.accepted 2015-06-08
dc.description.abstract-translated This thesis aims to create and test the methodology of monoacylglycerols determination in real systems. Monoacylglycerols were produced by addition of a fatty acid to glycidol and were used for preparation of pastry samples, from which they were then extracted. The determination was performed by the reversed phase liquid chromatography with an isocratic and gradient elution with UV and ELSD detectors. It has been demonstrated, that the difference between the original and the extracted amount of monoacylglycerides is caused by their interaction with compounds of oil.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 39330
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-05-13


Files in this item

Files Size Format View
andrlíková_2015_dp.pdf 1.900Mb PDF View/Open
andrlíková_2015_vp.pdf 468.0Kb PDF View/Open
andrlíková_2015_op.pdf 230.1Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account