Stanovení monoacylglycerolů v reálných systémech
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Janiš, Rahula
|
|
dc.contributor.author |
Andrlíková, Ivana
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:46:10Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:46:10Z |
|
dc.date.issued |
2015-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/33580
|
|
dc.description.abstract |
Cílem práce je navrhnout a ověřit metodiku stanovení monoacylglycerolů v reálných systémech. monoacylglyceroly připravené adicí mastné kyseliny na glycidol byly použity pro přípravu vzorků pečiva, ze kterých byly následně extrahovány ethanolem. Stanovení bylo provedeno pomocí kapalinové chromatografie na reverzní fázi isokratickou a gradientovou elucí pomocí UV a ELSD detekce. Bylo prokázáno, že rozdíl mezi původním a vyextrahovaným množstvím monoacylglycerolů lze přičíst jejich interakci se složkami oleje. |
|
dc.format |
95 |
|
dc.format.extent |
1992724 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Monoacylglyceroly
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
pečivo
|
cs |
dc.subject |
Monoacylglyceride
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
Extraction
|
en |
dc.subject |
Pastry
|
en |
dc.title |
Stanovení monoacylglycerolů v reálných systémech |
|
dc.title.alternative |
Monoacylglycerol Determination in Real Systems |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Krejčí, Jiří |
|
dc.date.accepted |
2015-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis aims to create and test the methodology of monoacylglycerols determination in real systems. Monoacylglycerols were produced by addition of a fatty acid to glycidol and were used for preparation of pastry samples, from which they were then extracted. The determination was performed by the reversed phase liquid chromatography with an isocratic and gradient elution with UV and ELSD detectors. It has been demonstrated, that the difference between the original and the extracted amount of monoacylglycerides is caused by their interaction with compounds of oil. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
39330
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-13 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account