Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie
Author: Pavlíková, Marcela
Advisor: Bučková, Martina
Abstract: Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah tuku v mléku a mléčných výrobcích pomocí Ramanovy spektroskopie. Byla získána Ramanova spektra vzorků mléka s různým obsahem tuku a konstantním obsahem bílkovin. Ve spektrech byly vyhledány píky odpovídající vibraci vazeb mléčného tuku. Pro vybrané charakteristické vlnočty pak byl stanoven vliv obsahu tuku ve vzorku na hodnotu relativní intenzity. Jako referenční metoda pro kvantifikaci tuku ve vzorcích bylo použito gravimetrické stanovení podle Röse Gottlieba a doplňkově také acidobutyrometrické stanovení podle Gerbera. Na základě naměřených dat byly vytvořeny kalibrační křivky, které je možné použít za určité podmínky pro zjišťování obsahu mléčného tuku pomocí Ramanovy spektroskopie. Výhodou takového stanovení je rychlost, bezkontaktnost, eliminace použití reagencií a rozpouštědel.
URI: http://hdl.handle.net/10563/39330
Date: 2016-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 38540


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
pavlíková_2016_dp.pdf 2.781Mb PDF View/Open None
pavlíková_2016_op.pdf 510.8Kb PDF View/Open None
pavlíková_2016_vp.pdf 496.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account