Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Pavlíková, Marcela
dc.date.accessioned 2016-11-28T12:38:31Z
dc.date.available 2016-11-28T12:38:31Z
dc.date.issued 2016-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/39330
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah tuku v mléku a mléčných výrobcích pomocí Ramanovy spektroskopie. Byla získána Ramanova spektra vzorků mléka s různým obsahem tuku a konstantním obsahem bílkovin. Ve spektrech byly vyhledány píky odpovídající vibraci vazeb mléčného tuku. Pro vybrané charakteristické vlnočty pak byl stanoven vliv obsahu tuku ve vzorku na hodnotu relativní intenzity. Jako referenční metoda pro kvantifikaci tuku ve vzorcích bylo použito gravimetrické stanovení podle Röse Gottlieba a doplňkově také acidobutyrometrické stanovení podle Gerbera. Na základě naměřených dat byly vytvořeny kalibrační křivky, které je možné použít za určité podmínky pro zjišťování obsahu mléčného tuku pomocí Ramanovy spektroskopie. Výhodou takového stanovení je rychlost, bezkontaktnost, eliminace použití reagencií a rozpouštědel.
dc.format 83 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mléčný tuk cs
dc.subject Ramanova spektroskopie cs
dc.subject Röse Gottlieb cs
dc.subject Gerber cs
dc.subject milk fat en
dc.subject Raman spectroscopy en
dc.subject Röse Gottlieb en
dc.subject Gerber en
dc.title Stanovení obsahu tuku v mléku a v mléčných výrobcích s využitím Ramanovy spektroskopie
dc.title.alternative Application of Raman Spectroscopy for Fat Determination in Milk and Dairy Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Bubelová, Zuzana
dc.date.accepted 2016-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of the thesis was to determinate the fat content in milk and dairy products using Raman spectroscopy. There were obtained Raman spectra of milk samples with different fat contents and constant protein content. In those spectra there were searched peaks corresponding with vibration of milk fat bonds. Then there was determinated the effect of a milk content in samples on the value of relative intensity for selected characteristic wave number. As a reference method for quantifying fat content in samples there was used gravimetric determination according to Röse Gottlieb and in addition there was also used acid butyrometric method according to Gerber. On the basis of measured data there were made a calibration curves, which can be used under certain condition for the detection of milk fat using Raman spectroscopy. The advantage of such determination is speed, non contact, elimination of the use of reagents and solvents.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38540
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2016-05-05


Files in this item

Files Size Format View Description
pavlíková_2016_dp.pdf 2.781Mb PDF View/Open None
pavlíková_2016_op.pdf 510.8Kb PDF View/Open None
pavlíková_2016_vp.pdf 496.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account