Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků

Show full item record

No preview available
Title: Optimalizace metody pro izolaci DNA z fermentovaných masných výrobků
Author: Bednář, Lukáš
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Tato bakalářská práce je zaměřena na izolaci mikrobiální DNA z fermentovaných masných výrobků. Teoretická část se zabývá charakteristikou fermentovaných masných výrobků, technologií výroby, mikrobiální diverzitou a non-kultivačními metodami. V praktické části této práce byla největší pozornost věnována optimalizaci izolace mikrobi-ální DNA za použití 3 metod modifikace bez aplikace látek usnadňujících izolaci DNA, s přídavkem chloroformu, s přídavkem SDS. Dále byla provedena amplifikace izolované DNA pomocí metody PCR a následná kontrola pomocí elektroforetické soustavy. Pro sta-novení mikrobiální diverzity bylo využito metody DGGE s použitím dvou gradientů dena-turačních činidel (40/60 % a 30/70 %). Pozitivních výsledků bylo dosaženo při použití gra-dientu denaturačních činidel 30/70 %, pomocí kterého bylo stanovena větší diverzita mi-kroorganismů vyskytujících se ve fermentovaném masném výrobku Paprikáš.
URI: http://hdl.handle.net/10563/39446
Date: 2017-02-03
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 42366


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
bednář_2017_dp.pdf 3.847Mb PDF View/Open None
bednář_2017_op.pdf 158.0Kb PDF View/Open None
bednář_2017_vp.pdf 660.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account