dc.contributor.advisor |
Lapčíková, Barbora
|
|
dc.contributor.author |
Mácová, Klára
|
|
dc.date.accessioned |
2017-07-03T09:14:38Z |
|
dc.date.available |
2017-07-03T09:14:38Z |
|
dc.date.issued |
2017-02-03 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/40615
|
|
dc.description.abstract |
Hlavním tématem této bakalářské práce jsou trendy v obalových materiálech pro použití v potravinářství. Práce je zaměřena na představení základní typologie obalů, které se po-stupem času vyvíjely, jejich dnešní podobu a konkrétní využití jednotlivých druhů obalů v praxi. Dále se zaměří na hodnotící kritéria pro správnou volbu nejvhodnější kombinace ve smyslu potravina a její obal. Na tuto problematiku naváže kapitola zaměřená na možná rizika, které mohou nastat při přepravě či skladování produktu, a které by mohly zákazníka odlákat od koupě či ohrozit na zdraví při konzumaci potraviny. Důležité je si uvědomit, že vhodným obalem docílíme dodání atraktivní, čerstvé a zdravotně nezávadné potraviny do rukou spotřebitelů. S ohledem na zrychlující se vývoj obalových technologií jsou zde před-staveny nové způsoby balení potravin. V závěrečné části práce jsou shrnuty základní legis-lativními požadavky, se kterými se výrobci setkávají při výrobě, balení či dodání obalu a jejich obsahu na trh. |
|
dc.format |
47 stran(63601znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Obalový materiál
|
cs |
dc.subject |
aktivní obaly
|
cs |
dc.subject |
inteligentní obaly
|
cs |
dc.subject |
obalové technologie
|
cs |
dc.subject |
ochrana potravin
|
cs |
dc.subject |
Packaging material
|
en |
dc.subject |
active packaging
|
en |
dc.subject |
intelligent packaging
|
en |
dc.subject |
packaging technologies
|
en |
dc.subject |
food preservation
|
en |
dc.title |
Nové trendy v obalových materiálech pro využití v potravinářství |
|
dc.title.alternative |
New Trends in Packaging Materials for Application in Food Technology |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vašina, Martin |
|
dc.date.accepted |
2017-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The main theme of this bachelor thesis are the trends in packaging materials for the use in the food processing industry. The thesis focuses on the presentation of the basic typology of packages, their development over time, their today's form and the usage of the individu-al types of packaging in practice. After that, criteria of evaluation of the most convenient choice of combination, regarding the food and its packaging, are debated. The following chapter deals with possible risks which might arise during the transport and storing of the products, and which may potentially discourage the customer from purchase or have nega-tive effects on his health. It is important to realize that by the use of suitable packaging it is possible to achieve a delivery of attractive, fresh and healthy food to the hands of consu-mers. New ways of packaging of food are presented with regard to the rapid development in the packaging technologies. The basic legislative requirements, encountered by the pro-ducers during production, packaging and delivery on the market are summarized in the end of the thesis. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46394
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2017-05-05 |
|