Využití Ramanovy spektroskopie pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití Ramanovy spektroskopie pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách

Show full item record

No preview available
Title: Využití Ramanovy spektroskopie pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách
Author: Smetanová, Veronika
Advisor: Bučková, Martina
Abstract: Bakalářská práce se zabývá Ramanovou spektroskopií a jejím využití pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách. V práci je stručně charakterizován princip Ramanova jevu a popis povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie (SERS), která je využívaná pro detekci mikroorganizmů v potravinářských matricích. Pro tyto účely je metoda SERS často kombinována s imunomagnetickou separací analyzovaných buněk, což má za následek vysokou citlivost metody a také výrazné zkrácení analýzy. Pro vzájemné rozlišení mikroorganizmů jsou Ramanova spektra vyhodnocena s použitím chemometrických metod. Závěrem jsou v práci shrnuty výhody a nevýhody spojené s použitím Ramanovy spektroskopie.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42065
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 49743


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
smetanová_2018_dp.pdf 2.909Mb PDF View/Open None
smetanová_2018_op.pdf 652.7Kb PDF View/Open None
smetanová_2018_vp.pdf 624.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account