Využití Ramanovy spektroskopie pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách
Show full item record
No preview available
Title:
|
Využití Ramanovy spektroskopie pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách |
Author: |
Smetanová, Veronika
|
Advisor: |
Bučková, Martina
|
Abstract:
|
Bakalářská práce se zabývá Ramanovou spektroskopií a jejím využití pro detekci a identifikaci mikroorganizmů v potravinách. V práci je stručně charakterizován princip Ramanova jevu a popis povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie (SERS), která je využívaná pro detekci mikroorganizmů v potravinářských matricích. Pro tyto účely je metoda SERS často kombinována s imunomagnetickou separací analyzovaných buněk, což má za následek vysokou citlivost metody a také výrazné zkrácení analýzy. Pro vzájemné rozlišení mikroorganizmů jsou Ramanova spektra vyhodnocena s použitím chemometrických metod. Závěrem jsou v práci shrnuty výhody a nevýhody spojené s použitím Ramanovy spektroskopie. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42065
|
Date:
|
2018-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
C
49743
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account