Polyaminy v potravinách a jejich role v živých systémech
Show full item record
No preview available
Title:
|
Polyaminy v potravinách a jejich role v živých systémech |
Author: |
Škrášková, Klára
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Cílem této práce je shrnout dosud zjištěné informace o přítomnosti polyaminů v potravinách a dále o jejich funkcích v různých typech organizmů (mikroorganizmů, rostlin a živočichů). První kapitola shrnuje základní informace o polyaminech a také o jejich množstvích v různých typech potravin. Ve druhé kapitole se pojednává o účincích polyaminů u mikroorganizmů se zaměřením na bakterie. Další kapitola se věnuje roli polyaminů u rostlin a poslední část pojednává o jejich funkcích u živočichů, včetně člověka. Práce se zaměřuje především na účinky základních polyaminů putrescinu, sperminu a spermidinu v menší míře pak agmatinu a kadaverinu. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42106
|
Date:
|
2018-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
49836
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account