Polyaminy v potravinách a jejich role v živých systémech
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Škrášková, Klára
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:00:59Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:00:59Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42106
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce je shrnout dosud zjištěné informace o přítomnosti polyaminů v potravinách a dále o jejich funkcích v různých typech organizmů (mikroorganizmů, rostlin a živočichů). První kapitola shrnuje základní informace o polyaminech a také o jejich množstvích v různých typech potravin. Ve druhé kapitole se pojednává o účincích polyaminů u mikroorganizmů se zaměřením na bakterie. Další kapitola se věnuje roli polyaminů u rostlin a poslední část pojednává o jejich funkcích u živočichů, včetně člověka. Práce se zaměřuje především na účinky základních polyaminů putrescinu, sperminu a spermidinu v menší míře pak agmatinu a kadaverinu. |
|
dc.format |
67 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
polyaminy
|
cs |
dc.subject |
agmatin
|
cs |
dc.subject |
putrescin
|
cs |
dc.subject |
kadaverin
|
cs |
dc.subject |
spermin
|
cs |
dc.subject |
spermidin
|
cs |
dc.subject |
ornitin
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
polyamines
|
en |
dc.subject |
agmatine
|
en |
dc.subject |
putrescine
|
en |
dc.subject |
cadaverine
|
en |
dc.subject |
spermine
|
en |
dc.subject |
spermidine
|
en |
dc.subject |
ornithine
|
en |
dc.title |
Polyaminy v potravinách a jejich role v živých systémech |
|
dc.title.alternative |
Polyamines in Foodstuffs and Their Role in Live Systems |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lorencová, Eva |
|
dc.date.accepted |
2018-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis is to summarize the actually known information about the presence of polyamines in food and their function in various types of organisms (microorganisms, plants and animals). The first chapter summarizes essential informations about polyamines and their amounts in different types of foods. The second chapter deals wih the action of polyamines in microorganisms, focusing on bacteria. The next chapter deals with their role in plants and the last part deals with their functions in animals, including humans. The thesis mainly focuses to effects of basic polyamines - putrescine, spermine and spermidine, in a lesser extent to agmatine and cadaverine. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49836
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-05-09 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account