Možnosti snížení obsahu biogenních aminů u modelového vzorku sýra
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Dlabajová, Andrea
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:00:59Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:00:59Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42116
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na sledování vlivu dekarboxyláza-pozitivních (Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946) a degradujících kmenů mikroorganizmů (Micrococcus luteus BD29 a Pseudomonas fulva BD13) na obsah biogenních aminů u modelového vzorku sýra holandského typu v průběhu 88 denního zrání. Sledována byla také texturní profilová analýza, chemická analýza a zastoupení mikroorganizmů v průběhu zrání sýru. Ve všech vzorcích byl detekován pouze tyramin. Z výsledků je patrné, že přídavek biogenní aminy degradujících kmenů snižuje produkci tyraminu. |
|
dc.format |
71 s. (87 360 znaků). |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
sýry holandského typu
|
cs |
dc.subject |
tyramin
|
cs |
dc.subject |
dekarboxyláza-pozitivní kmeny
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy degradující kmeny
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
Dutch-type cheese
|
en |
dc.subject |
tyramine
|
en |
dc.subject |
decarboxylase positive starter strains
|
en |
dc.subject |
biogenic amine-degrading starter strains
|
en |
dc.title |
Možnosti snížení obsahu biogenních aminů u modelového vzorku sýra |
|
dc.title.alternative |
Possibilities of Biogenic Amines Reduction in the Model Cheese |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Purevdorj, Khatantuul |
|
dc.date.accepted |
2018-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is focused on the effect of decarboxylase (Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946) and biogenic amine-degrading starter strains (Micrococcus luteus BD29 and Pseudomonas fulva BD13) on production of biogenic amines in a model system of Dutch-type cheese during a 88-day ripening. Microflora of milk and cheese, the development of textural properties and chemical analyse were also observed during cheese ripening. Only tyramine was detected in all samples. The results show that the addition of the biogenic amine-degrading starter strains resulted to a decrease in production of biogenic amines. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49851
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-05-10 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account