Změny koncentrace mastných kyselin u olivových olejů v průběhu skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Změny koncentrace mastných kyselin u olivových olejů v průběhu skladování

Show full item record

No preview available
Title: Změny koncentrace mastných kyselin u olivových olejů v průběhu skladování
Author: Přikrylová, Veronika
Advisor: Kráčmar, Stanislav
Abstract: Diplomová práce řeší problematiku změny koncentrace mastných kyselin, peroxidového čísla a čísla kyselosti. Změny v průběhu skladování byly sledovány u Luccese Olio extra vergine d´oliva, Blanqueta extra panenský olivový olej, Agrocreta extra panenský olivový olej a archivní olivový olej. Peroxidové číslo činilo ve stejném pořadí olejů na začátku skladování 1,49; 1,36; 4,07 a 0,40; na konci 1,58; 1,51; 4,97 a 1,12 meq O2/kg. Procentuální vzestup kyselosti (mg KOH/g) ve stejném pořadí byl o 14; 40; 96 a 62 %. Nejvyšších hodnot v olivových olejích dosahovala kyselina olejová rozpětí (72,45-76,17 %), kyselina palmitová (10,65-12,52 %), kyselina linolová (7,15-9,53 %) a kyselina stearová (2,57-2,94 %). Obsah mastných kyselin odpovídá vyhlášce Ministerstva zemědělství. Výsledky ukazují, že vlivem skladování došlo k nárůstu kyseliny olejové a stearové, naopak došlo k poklesu u kyseliny linolové a palmitové.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42755
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 46324


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
přikrylová_2018_dp.pdf 3.304Mb PDF View/Open None
přikrylová_2018_op.pdf 520.6Kb PDF View/Open None
přikrylová_2018_vp.pdf 533.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account