Výroba netradičních müsli směsí a stanovení jejich základních nutričních parametrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výroba netradičních müsli směsí a stanovení jejich základních nutričních parametrů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Horáková, Petra
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:26Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:26Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42760
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá výrobou sypaných müsli směsí z netradičních pšeničných cereálií, obohacených o sušené jedlé květy a nutriční analýzou jejich základních jakostních znaků. Nutriční analýza zahrnuje stanovení obsahu vlhkosti, popela, hrubých bílkovin, lipidů, škrobu, vlákniny (CF a NDF) a stravitelnosti (OMD a DMD). U netradičních müsli směsí byl stanoven vyšší obsah bílkovin a NDF, obsah popela a množství CF bylo srovnatelné po komparaci s paralelně probíhající studií zabývající se analýzou netradičních bezlepkových müsli směsí. Na druhou stranu byl zjištěn nižší obsah vlhkosti, škrobu, lipidů a nižší stravitelnost. Avšak při porovnání s komerčně dostupnými pšeničnými vločkami byla stravitelnost při použití netradičních obilovin vyšší.
dc.format 78 s. (121 691 znaků).
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject müsli cs
dc.subject netradiční pšeničné vločky cs
dc.subject jedlé květy cs
dc.subject nutriční analýza cs
dc.subject muesli en
dc.subject non-traditional wheat flakes en
dc.subject edible flowers en
dc.subject nutritional analysis en
dc.title Výroba netradičních müsli směsí a stanovení jejich základních nutričních parametrů
dc.title.alternative Preparation of Non-traditional Muesli Mixtures and Determination of Nutritional Parameters
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2018-05-31
dc.description.abstract-translated The thesis deals with production of muesli mixtures with non-traditional wheat cereals enriched with dried edible flowers and nutritional analysis of their basic characteristics. Nutritional analysis includes the determination of moisture, ash, crude proteins, lipids, starch, fiber (CF and NDF) and digestibility (OMD and DMD). Regarding non-traditional mixtures, a higher protein contents and NDF values were determined, ash contents and CF values were comparable after comparison with a parallel study of non-traditional gluten-free mixtures. On the other hand, lower moisture content, starch, lipid and lower digestibility were measured. However, when compared to commercially available wheat flakes, the digestibility of non-traditional cereals was higher.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46354
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-04-23


Files in this item

Files Size Format View Description
horáková_2018_dp.pdf 4.103Mb PDF View/Open None
horáková_2018_op.pdf 526.2Kb PDF View/Open None
horáková_2018_vp.pdf 661.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account