dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Horáková, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:01:26Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:01:26Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42760
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá výrobou sypaných müsli směsí z netradičních pšeničných cereálií, obohacených o sušené jedlé květy a nutriční analýzou jejich základních jakostních znaků. Nutriční analýza zahrnuje stanovení obsahu vlhkosti, popela, hrubých bílkovin, lipidů, škrobu, vlákniny (CF a NDF) a stravitelnosti (OMD a DMD). U netradičních müsli směsí byl stanoven vyšší obsah bílkovin a NDF, obsah popela a množství CF bylo srovnatelné po komparaci s paralelně probíhající studií zabývající se analýzou netradičních bezlepkových müsli směsí. Na druhou stranu byl zjištěn nižší obsah vlhkosti, škrobu, lipidů a nižší stravitelnost. Avšak při porovnání s komerčně dostupnými pšeničnými vločkami byla stravitelnost při použití netradičních obilovin vyšší. |
|
dc.format |
78 s. (121 691 znaků). |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
müsli
|
cs |
dc.subject |
netradiční pšeničné vločky
|
cs |
dc.subject |
jedlé květy
|
cs |
dc.subject |
nutriční analýza
|
cs |
dc.subject |
muesli
|
en |
dc.subject |
non-traditional wheat flakes
|
en |
dc.subject |
edible flowers
|
en |
dc.subject |
nutritional analysis
|
en |
dc.title |
Výroba netradičních müsli směsí a stanovení jejich základních nutričních parametrů |
|
dc.title.alternative |
Preparation of Non-traditional Muesli Mixtures and Determination of Nutritional Parameters |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2018-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis deals with production of muesli mixtures with non-traditional wheat cereals enriched with dried edible flowers and nutritional analysis of their basic characteristics. Nutritional analysis includes the determination of moisture, ash, crude proteins, lipids, starch, fiber (CF and NDF) and digestibility (OMD and DMD). Regarding non-traditional mixtures, a higher protein contents and NDF values were determined, ash contents and CF values were comparable after comparison with a parallel study of non-traditional gluten-free mixtures. On the other hand, lower moisture content, starch, lipid and lower digestibility were measured. However, when compared to commercially available wheat flakes, the digestibility of non-traditional cereals was higher. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46354
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2018-04-23 |
|