Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy
Show full item record
No preview available
Title:
|
Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy |
Author: |
Ondroušková, Kristýna
|
Advisor: |
Sumczynski, Daniela
|
Abstract:
|
Práce se zabývá přípravou modelových cereálních směsí s přídavkem jedlých květů s využitím netradičních vloček. Cílem práce bylo stanovit u těchto směsí vybrané chemické jakostní znaky. Byly vypracovány extrakční postupy pro izolaci volných, konjugovaných a vázaných polyfenolů s jejich následnou identifikací a kvantifikací pomocí HPLC-UV. Dále bylo u těchto frakcí stanoveno celkové množství polyfenolů a antioxidační aktivita metodami s ABTS a DPPH. Nejvyšší množství polyfenolů bylo naměřeno u bezlepkové směsi, která obsahovala jáhly, vločky černé quinoi, z olejnatých semen konopná semínka a jedlé květy chrpy červené a květy slézu. Nejnižší množství polyfenolů obsahoval vzorek, v němž byly obsaženy ovesné vločky, vločky kamutu, konopná semínka a jedlé květy chrpy a slézu. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42793
|
Date:
|
2018-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav analýzy a chemie potravin |
Discipline:
|
Technologie a řízení v gastronomii |
Grade for thesis and defense:
|
B
46753
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account