Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Ondroušková, Kristýna
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:27Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:27Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42793
dc.description.abstract Práce se zabývá přípravou modelových cereálních směsí s přídavkem jedlých květů s využitím netradičních vloček. Cílem práce bylo stanovit u těchto směsí vybrané chemické jakostní znaky. Byly vypracovány extrakční postupy pro izolaci volných, konjugovaných a vázaných polyfenolů s jejich následnou identifikací a kvantifikací pomocí HPLC-UV. Dále bylo u těchto frakcí stanoveno celkové množství polyfenolů a antioxidační aktivita metodami s ABTS a DPPH. Nejvyšší množství polyfenolů bylo naměřeno u bezlepkové směsi, která obsahovala jáhly, vločky černé quinoi, z olejnatých semen konopná semínka a jedlé květy chrpy červené a květy slézu. Nejnižší množství polyfenolů obsahoval vzorek, v němž byly obsaženy ovesné vločky, vločky kamutu, konopná semínka a jedlé květy chrpy a slézu.
dc.format 69 s
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject netradiční cereálie cs
dc.subject müsli cs
dc.subject jedlé květy cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject non-traditional cereals en
dc.subject muesli en
dc.subject edible flowers en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antioxidant activity en
dc.title Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy
dc.title.alternative Determination of Selected Antioxidants and Antioxidant Activity in Cereal Mixtures with Edible Flowers
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2018-06-07
dc.description.abstract-translated The thesis deals with the preparation of model cereal mixtures with the addition of edible flowers and with the use of non-traditional flakes. The aim of the work was to determine selected chemical parameters in these mixtures. Extraction procedures were developed for the isolation of free, conjugated and bound polyphenols with their subsequent identification and quantification by HPLC-UV. In addition, the total amount of polyphenols and antioxidant activity using ABTS and DPPH were determined in these fractions. The highest amounts of polyphenols were founded in a gluten-free mixture containing millet, quinoa black flakes, hemp seeds and edible red cornflower and mallow flowers. The lowest amount of polyphenols contained a sample containing oat flakes, kamut flakes, hemp seeds, and edible cornflower and mallow flowers.
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46753
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2018-04-27


Files in this item

Files Size Format View Description
ondroušková_2018_dp.pdf 3.012Mb PDF View/Open None
ondroušková_2018_op.pdf 767.5Kb PDF View/Open None
ondroušková_2018_vp.pdf 775.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account