dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Ondroušková, Kristýna
|
|
dc.date.accessioned |
2018-07-04T15:01:27Z |
|
dc.date.available |
2018-07-04T15:01:27Z |
|
dc.date.issued |
2018-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/42793
|
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá přípravou modelových cereálních směsí s přídavkem jedlých květů s využitím netradičních vloček. Cílem práce bylo stanovit u těchto směsí vybrané chemické jakostní znaky. Byly vypracovány extrakční postupy pro izolaci volných, konjugovaných a vázaných polyfenolů s jejich následnou identifikací a kvantifikací pomocí HPLC-UV. Dále bylo u těchto frakcí stanoveno celkové množství polyfenolů a antioxidační aktivita metodami s ABTS a DPPH. Nejvyšší množství polyfenolů bylo naměřeno u bezlepkové směsi, která obsahovala jáhly, vločky černé quinoi, z olejnatých semen konopná semínka a jedlé květy chrpy červené a květy slézu. Nejnižší množství polyfenolů obsahoval vzorek, v němž byly obsaženy ovesné vločky, vločky kamutu, konopná semínka a jedlé květy chrpy a slézu. |
|
dc.format |
69 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
netradiční cereálie
|
cs |
dc.subject |
müsli
|
cs |
dc.subject |
jedlé květy
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
non-traditional cereals
|
en |
dc.subject |
muesli
|
en |
dc.subject |
edible flowers
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.title |
Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy |
|
dc.title.alternative |
Determination of Selected Antioxidants and Antioxidant Activity in Cereal Mixtures with Edible Flowers |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2018-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis deals with the preparation of model cereal mixtures with the addition of edible flowers and with the use of non-traditional flakes. The aim of the work was to determine selected chemical parameters in these mixtures. Extraction procedures were developed for the isolation of free, conjugated and bound polyphenols with their subsequent identification and quantification by HPLC-UV. In addition, the total amount of polyphenols and antioxidant activity using ABTS and DPPH were determined in these fractions. The highest amounts of polyphenols were founded in a gluten-free mixture containing millet, quinoa black flakes, hemp seeds and edible red cornflower and mallow flowers. The lowest amount of polyphenols contained a sample containing oat flakes, kamut flakes, hemp seeds, and edible cornflower and mallow flowers. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
46753
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2018-04-27 |
|