Možnosti využití aminooxidáz při snižování obsahu biogenních aminů v potravinách
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Náhunková, Alice
|
|
dc.date.accessioned |
2019-07-04T09:10:16Z |
|
dc.date.available |
2019-07-04T09:10:16Z |
|
dc.date.issued |
2019-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/43814
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá rešerší současných výzkumů o možnostech používání enzymů aminooxidáz k dosažení snížení, či eliminaci biogenních aminů v potravinách. V práci je uvedena obecná charakterizace biogenních aminů, problematika metabolizování a biologických účinků biogenních aminů po pozření jejich vysokých koncentrací. Okrajově se zabývá i otravou histaminem. Také je charakterizován enzym aminooxidáza v několika jejich formách, včetně výskytu a funkcí. |
|
dc.format |
44 s. (9131 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
monoaminooxidázy
|
cs |
dc.subject |
diaminooxidázy
|
cs |
dc.subject |
histamin
|
cs |
dc.subject |
Biogenic amine
|
en |
dc.subject |
monoamine oxidase
|
en |
dc.subject |
diamine oxidase
|
en |
dc.subject |
histamine
|
en |
dc.title |
Možnosti využití aminooxidáz při snižování obsahu biogenních aminů v potravinách |
|
dc.title.alternative |
Possibilities of Using Aminooxidases in Reducing the Content of Biogenic Amines in Food |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Jančová, Petra |
|
dc.date.accepted |
2019-06-19 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with summary of current researches of possibilities of using amine oxidase enzymes to reduce or eliminate biogenic amines in food. In this thesis there is a general characterization of biogenic amines, also the metabolism and biological effects of biogenic amines after ingesting their high concentrations. It is also mentioned a histamine poisoning. There is a characterization of the enzyme amine oxidase in several of its forms, including occurrence and function. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
49730
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2019-05-15 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account