Příprava a charakterizace emulzních systémů na bázi nanocelulosy a proteinu vhodných pro lyofilizaci

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava a charakterizace emulzních systémů na bázi nanocelulosy a proteinu vhodných pro lyofilizaci

Show full item record

No preview available
Title: Příprava a charakterizace emulzních systémů na bázi nanocelulosy a proteinu vhodných pro lyofilizaci
Author: Hlaváčová, Eliška
Advisor: Urbánková, Lucie
Abstract: Předkládaná diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací emulzních systémů s enkapsulovaným kurkuminem na bázi celulózy a proteinu, dále lyofilizací těchto emulzí a charakterizací jejich produktů. V teoretické části práce je popsána problematika emulzí a možnosti jejich stabilizace, dále je rozebrán pojem enkapsulace a popsán proces lyofilizace včetně použití kryoprotektantů. Praktická část diplomové práce je zaměřena na přípravu a stabilizaci emulzí kombinací nanocelulózových částic a kaseinátu sodného jako nosiče aktivní látky (kurkuminu), a jejich následnou lyofilizaci. Připravené emulze byly charakterizovány vizuálním pozorováním, měřením velikosti a distribuce emulzních kapek a mikroskopií. Lyofilizované emulze byly rovněž pozorovány vizuálně, byla určena jejich mikrostruktura, a dále byla sledována rekonstituce a uvolňování aktivní látky.
URI: http://hdl.handle.net/10563/46908
Date: 2021-01-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Biomateriály a kosmetika
Grade for thesis and defense: A 59070


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
hlaváčová_2021_dp.pdf 2.891Mb PDF View/Open None
hlaváčová_2021_op.pdf 902.6Kb PDF View/Open None
hlaváčová_2021_vp.pdf 242.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account