Faktory ovlivňují redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei

DSpace Repository

Language: English čeština 

Faktory ovlivňují redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei

Show full item record

No preview available
Title: Faktory ovlivňují redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei
Author: Bábková, Dagmar
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Diplomová práce navazuje na výzkum provedený v bakalářské práci a zabývá se faktory ovlivňujícími redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei. Teoretická část zahrnuje charakteristiku a význam druhu Lactobacillus casei, popis biogenních aminů, jejich charakteristiku, tvorbu a výskyt v prostředí a možnostmi snížení obsahu biogenních aminů v prostředí. Praktická část se zabývá kultivací Lactobacillus casei v závislosti na různých faktorech prostředí, HPLC stanovením obsahu biogenních aminů v bujónu po kultivaci Lactobacillus casei a Vyhodnocením výsledků a formulací závěrů práce. Byly zaznamenány hodnoty úbytků. Nejvýznamnější úbytky byly zaznamenány při pH 5,4 při 30°C, kdy došlo k redukci všech sledovaných aminů alespoň o 20%. Nejlépe byl degradován histamin, jehož koncentrace byla snížena v průběhu prvních 24hodin až o 50%. Druhým nejlépe degradovaným aminem byl putrescin, jehož koncentrace klesly v prvních 8 hodinách o 30% a za 24 hodin na 50%. Koncentrace fenylethylaminu klesly o 35%. Byla zaznamenána i degradace kadaverinu a tyraminu o 20%.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47325
Date: 2020-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 59664


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
bábková_2021_dp.pdf 1.769Mb PDF View/Open None
bábková_2021_op.pdf 856.3Kb PDF View/Open None
bábková_2021_vp.pdf 730.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account