Faktory ovlivňují redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei

DSpace Repository

Language: English čeština 

Faktory ovlivňují redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Bábková, Dagmar
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47325
dc.description.abstract Diplomová práce navazuje na výzkum provedený v bakalářské práci a zabývá se faktory ovlivňujícími redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei. Teoretická část zahrnuje charakteristiku a význam druhu Lactobacillus casei, popis biogenních aminů, jejich charakteristiku, tvorbu a výskyt v prostředí a možnostmi snížení obsahu biogenních aminů v prostředí. Praktická část se zabývá kultivací Lactobacillus casei v závislosti na různých faktorech prostředí, HPLC stanovením obsahu biogenních aminů v bujónu po kultivaci Lactobacillus casei a Vyhodnocením výsledků a formulací závěrů práce. Byly zaznamenány hodnoty úbytků. Nejvýznamnější úbytky byly zaznamenány při pH 5,4 při 30°C, kdy došlo k redukci všech sledovaných aminů alespoň o 20%. Nejlépe byl degradován histamin, jehož koncentrace byla snížena v průběhu prvních 24hodin až o 50%. Druhým nejlépe degradovaným aminem byl putrescin, jehož koncentrace klesly v prvních 8 hodinách o 30% a za 24 hodin na 50%. Koncentrace fenylethylaminu klesly o 35%. Byla zaznamenána i degradace kadaverinu a tyraminu o 20%.
dc.format 62 stran (72981 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Biogenní aminy cs
dc.subject Lactobacillus casei cs
dc.subject faktory ovlivňující degradaci cs
dc.subject kultivace cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject Biogenic amines en
dc.subject Lactobacillus casei en
dc.subject factors influencing degradation en
dc.subject culture en
dc.subject HPLC en
dc.title Faktory ovlivňují redukci obsahu biogenních aminů bakterií Lactobacillus casei
dc.title.alternative Selected Factors Influencing the Biogenic Amines Reduction by Lactobacillus casei
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pleva, Pavel
dc.date.accepted 2021-06-02
dc.description.abstract-translated The diploma thesis follows up on the research carried out in the bachelors thesis and deals with Selected Factors Influencing the Biogenic Amines Reduction by Lactobacillus casei. The theoretical part includes the characteristics and significance of the species Lactobacillus casei, a description of biogenic amines, their characteristics, formation and occurrence in the environment and the possibilities of reducing the content of biogenic amines. The practical part deals with the cultivation of Lactobacillus casei depending on various environmental factors, HPLC determination of the content of biogenic amines in the broth after cultivation of Lactobacillus casei and evaluation of the results and formulation of conclusions. Decrease values were found. The most significant decreases were recorded at pH 5.4 at 30 ° C, when all monitored amines were reduced by at least 20%. The best degradation was found in histamine, the concentration of which was reduced by up to 50% during the first 24 hours. The second best degraded amine was putrescine, whose concentrations dropped by 30% in the first 8 hours and to 50% in 24 hours. Phenylethylamine concentrations decreased by 35%. Degradation of cadaverine and tyramine by 20% was also noted.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59664
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2021-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
bábková_2021_dp.pdf 1.769Mb PDF View/Open None
bábková_2021_op.pdf 856.3Kb PDF View/Open None
bábková_2021_vp.pdf 730.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account