Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin | 
| Author: | 
Nováková, Radmila
 | 
| Advisor: | 
Škrovánková, Soňa
 | 
| 
Abstract:
 | 
Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku, vlastnosti a využití pochutin. Pochutiny jsou poživatiny, které konzumujeme pro jejich charakteristické organoleptické vlastnosti (chuť a vůni, někdy i barvu) nebo pro povzbudivé účinky na CNS. K pochutinám se senzorickou hodnotou patří byliny, koření, kečup, ocet, polévkové přípravky, hořčice. Jsou důležité pro jejich výrazné organoleptické vlastnosti jako typická vůně, chuť a barva, některé také působí léčivě a mají antioxidační účinky a antimikrobiální, konzervační vlastnosti. Povzbudivé a osvěžující pochutiny (káva, čaj, kakao, kávoviny, chininové nápoje) obsahují látky, které stimulují centrální nervovou soustavu a vykazují také různé fyziologické, léčivé účinky. Některé povzbuzují činnost srdce a můžou působit i jako antioxidanty. Většina má také významné organoleptické vlastnosti. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/4745
 | 
| 
Date:
 | 
2007-06-04 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav potravinářského inženýrství | 
| 
Discipline:
 | 
Chemie a technologie potravin | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
C
5239
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account