Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Nováková, Radmila
dc.date.accessioned 2010-07-16T02:38:48Z
dc.date.available 2010-07-16T02:38:48Z
dc.date.issued 2007-06-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/4745
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku, vlastnosti a využití pochutin. Pochutiny jsou poživatiny, které konzumujeme pro jejich charakteristické organoleptické vlastnosti (chuť a vůni, někdy i barvu) nebo pro povzbudivé účinky na CNS. K pochutinám se senzorickou hodnotou patří byliny, koření, kečup, ocet, polévkové přípravky, hořčice. Jsou důležité pro jejich výrazné organoleptické vlastnosti jako typická vůně, chuť a barva, některé také působí léčivě a mají antioxidační účinky a antimikrobiální, konzervační vlastnosti. Povzbudivé a osvěžující pochutiny (káva, čaj, kakao, kávoviny, chininové nápoje) obsahují látky, které stimulují centrální nervovou soustavu a vykazují také různé fyziologické, léčivé účinky. Některé povzbuzují činnost srdce a můžou působit i jako antioxidanty. Většina má také významné organoleptické vlastnosti. cs
dc.format 46 s. cs
dc.format.extent 645014 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pochutiny cs
dc.subject organoleptické vlastnosti cs
dc.subject povzbuzující účinky cs
dc.subject léčivé účinky cs
dc.subject antioxidanty cs
dc.subject antimikrobiální vlastnosti cs
dc.subject seasoning additives en
dc.subject organoleptic qualities en
dc.subject stimulating effect en
dc.subject healing power en
dc.subject antioxidants en
dc.subject antimicrobial effect en
dc.title Charakteristika, vlastnosti a využití pochutin cs
dc.title.alternative Charakterization, qualities and applications of seasoning additives en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2007-06-27
dc.description.abstract-translated The thesis deals with the characterization, qualities and application of seasoning additives. Seasoning additives are foods consumed for their characteristic organoleptic qualities (taste, odour, colour) or for stimulating effect on CNS. Seasoning additives with sensory value are herbs, spices, ketchup, vinegar, soup additives and mustard. They are important for their organoleptic qualities such as typical odour, taste and colour. Some of them have healing power and also antioxidant and antimicrobial, preservative effects. Stimulating additives (coffee, tea, cocoa, coffee substitutes and quinine drinks) contain substances which stimulate central nervous system and have different physiological and healing effects. They could stimulate the heart system and some of them are antioxidants. Most of them have also important organoleptic qualities. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5239
dc.date.assigned 2007-01-08
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
nováková_2007_bp.pdf 629.8Kb PDF View/Open
nováková_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open
nováková_2007_op.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account