Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou

Show full item record

No preview available
Title: Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou
Author: Vavrečková, Edita
Advisor: Pleva, Pavel
Abstract: Diplomová práce je zaměřena na sledování antimikrobních účinků tymolu, karvakrolu, skořicového aldehydu, eugenolu a linaloolu na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Tyto látky patří k významným funkčním složkám esenciálních olejů. Pomocí mikrodiluční metody byly stanovovány minimální inhibiční koncentrace bakterií rodu Lactococcus, Enterococcus, Proteus a Salmonella, za použití funkčních složek esenciálních olejů o koncentraci 6,25; 12,5; 25; 50; 100; 250 a 500 mg/l. Jako nejcitlivější byly stanoveny bakterie rodu Lactococcus, které vykazovaly výrazné potlačení růstu v prostředí antimiktobní látky, konkrétně skořicového aldehydu a tymolu již při koncetraci 6,25 mg/l. Minimální inhibiční koncentrace se pro sledované grampozitivní bakterie pohybovala v rozmezí koncentrací 250-500 mg/l. Gramnegativní bakterie rod Proteus a Salmonella byly citlivé pouze na testovaný skořicový aldehyd a karvakrol v koncetracích nad 500 mg/l. Testované funkční složky esenciálních olejů se osvědčily jako účinné antimikrobní látky.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47521
Date: 2020-02-17
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 53122


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
vavrečková_2020_dp.pdf 1.875Mb PDF View/Open None
vavrečková_2020_op.pdf 720.9Kb PDF View/Open None
vavrečková_2020_vp.pdf 725.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account