Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pleva, Pavel
dc.contributor.author Vavrečková, Edita
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:54:10Z
dc.date.available 2021-07-26T10:54:10Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47521
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na sledování antimikrobních účinků tymolu, karvakrolu, skořicového aldehydu, eugenolu a linaloolu na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Tyto látky patří k významným funkčním složkám esenciálních olejů. Pomocí mikrodiluční metody byly stanovovány minimální inhibiční koncentrace bakterií rodu Lactococcus, Enterococcus, Proteus a Salmonella, za použití funkčních složek esenciálních olejů o koncentraci 6,25; 12,5; 25; 50; 100; 250 a 500 mg/l. Jako nejcitlivější byly stanoveny bakterie rodu Lactococcus, které vykazovaly výrazné potlačení růstu v prostředí antimiktobní látky, konkrétně skořicového aldehydu a tymolu již při koncetraci 6,25 mg/l. Minimální inhibiční koncentrace se pro sledované grampozitivní bakterie pohybovala v rozmezí koncentrací 250-500 mg/l. Gramnegativní bakterie rod Proteus a Salmonella byly citlivé pouze na testovaný skořicový aldehyd a karvakrol v koncetracích nad 500 mg/l. Testované funkční složky esenciálních olejů se osvědčily jako účinné antimikrobní látky.
dc.format 80
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject esenciální oleje cs
dc.subject dekarboxylázová aktivita cs
dc.subject bakterie cs
dc.subject essential oils en
dc.subject decarboxylase activity en
dc.subject bacteria en
dc.title Vliv vybraných esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou
dc.title.alternative Effect of Selected Essential Oils on Bacteria with Decarboxylase Activity
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Janalíková, Magda
dc.date.accepted 2020-06-03
dc.description.abstract-translated The diploma thesis is focused on monitoring of the antimicrobial effects of thymol, carvacrol, cinnamon aldehyde, eugenol and linalool on bacteria with decarboxylase activity. These substances belong to the important functional components of essential oils. The minimum inhibitory concentration of Lactococcus, Enterococcus, Proteus and Salmonella were determined by the microdilution method, using the functional components of the essential oils at a concentration of 6.25; 12.5; 25; 50; 100; 250 to 500 mg / l. Bacteria of the genus Lactococcus were determined to be the most sensitive. They showed a significant suppression of growth in the environment of an antimictobic substance, namely cinnamon aldehyde and thymol, even at a concentration of 6.25 mg / l. The minimum inhibitory concentration for the monitored gram-positive bacteria ranged from 250-500 mg / l. Gram-negative bacteria of the genus Proteus and Salmonella were sensitive only to the tested cinnamon aldehyde and carvacrol at concentration above 500 mg / l. The tested functional components of essential oils have proven to be effective antimicrobials.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 53122
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2020-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
vavrečková_2020_dp.pdf 1.875Mb PDF View/Open None
vavrečková_2020_op.pdf 720.9Kb PDF View/Open None
vavrečková_2020_vp.pdf 725.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account