Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách
Show full item record
No preview available
Title:
|
Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách |
Author: |
Tocíková, Kristína
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Teoretická část této práce je zaměřená na geneticky modifikované organizmy (GMO), potraviny obsahujíci GMO a metody k detekci GMO. Na detekci přítomnosti a množství geneticky modifikovaných organizmů v zemědělských plodinách a potravinách bylo vyvinuto mnoho analytických kvantitatívních a kvalitatívních metod. Najpoužívanější metodou k detekci GMO je PCR metoda. Cílem experimentálni části této práce bylo detegovat přítomnost GMO v potravinářských surovinách pomocí PCR a real-time PCR metody. Izolace DNA proběhla pomocí kitů a pomocí CTAB metody. Jednotlivé postupy izolace DNA byly optimalizovány za účelem zisku nejčistší DNA. Také bylo nutné stanovit prahové množství jednotlivých GMO v potravinářských surovinách, protože podle legislatívních předpisů potraviny, které obsahují méně než 0,9 % GMO nemusí byt označeny. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/49395
|
Date:
|
2020-02-17 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
56693
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account