dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Tocíková, Kristína
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:58:10Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:58:10Z |
|
dc.date.issued |
2020-02-17 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49395
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část této práce je zaměřená na geneticky modifikované organizmy (GMO), potraviny obsahujíci GMO a metody k detekci GMO. Na detekci přítomnosti a množství geneticky modifikovaných organizmů v zemědělských plodinách a potravinách bylo vyvinuto mnoho analytických kvantitatívních a kvalitatívních metod. Najpoužívanější metodou k detekci GMO je PCR metoda. Cílem experimentálni části této práce bylo detegovat přítomnost GMO v potravinářských surovinách pomocí PCR a real-time PCR metody. Izolace DNA proběhla pomocí kitů a pomocí CTAB metody. Jednotlivé postupy izolace DNA byly optimalizovány za účelem zisku nejčistší DNA. Také bylo nutné stanovit prahové množství jednotlivých GMO v potravinářských surovinách, protože podle legislatívních předpisů potraviny, které obsahují méně než 0,9 % GMO nemusí byt označeny. |
|
dc.format |
84 s. (133 022 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
real-time PCR
|
cs |
dc.subject |
geneticky modifikované organizmy
|
cs |
dc.subject |
geneticky modifikované potraviny
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.subject |
real-time PCR
|
en |
dc.subject |
genetically modified organisms
|
en |
dc.subject |
genetically modified food
|
en |
dc.title |
Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách |
|
dc.title.alternative |
Detection of Genetically Modified Organisms in Food and Food Raw Materials |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Janalíková, Magda |
|
dc.date.accepted |
2020-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the diploma thesis is focused on genetically modified organisms (GMOs), genetically modified food and methods to detect GMOs. Many analytical methods, qualitative and quantitative, have been developed to determine the presence and amount of genetically modified organisms (GMOs) in agricultural crops and foods. The most widely used method to detect GMOs is the PCR method. The aim of the experimental part of this thesis was to detect the presence of GMOs in food raw materials by PCR and real-time PCR. DNA was isolated by kits and by CTAB method. Individual DNA isolation procedures have been optimized to obtain the purest DNA. It was also necessary to set threshold level for individual GMOs in food raw materials because according to legislation, food containing less than 0,9% GMOs don't have to be labeled. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
56693
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2020-05-11 |
|