Vliv vybraných faktorů na kvalitu fermentovaných syrovátkových nápojů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných faktorů na kvalitu fermentovaných syrovátkových nápojů

Show full item record

No preview available
Title: Vliv vybraných faktorů na kvalitu fermentovaných syrovátkových nápojů
Author: Žák, Michal
Advisor: Míšková, Zuzana
Abstract: Rostoucí zájem o funkční potraviny se stále zvyšuje, proto bylo cílem této práce využití syrovátky k výrobě fermentovaných syrovátkových nápojů, které v sobě kombinují bohatý zdroj základních živin pro organizmus v podobě syrovátky a benefity čistých mlékařských kultur z hlediska metabolizmu a imunitního systému organizmu. Jako médium byla použita sušená syrovátka v kombinaci s čerstvým polotučným mlékem za současného přídavku WPC u vybraných vzorků. Připravené varianty médií byly ošetřeny vysokou pasterací a zaočkované třemi různými kefírovými kulturami. Fermentace trvala po dobu přibližně 24 hodin a skladování proběhlo v chladícím boxu při teplotě 5 ? 0,5 ° C po dobu 42 dní. Během fermentace a skladování byly sledovány fyzikálně-chemické, viskoelastické a organoleptické vlastnosti vyrobených vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50559
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
žák_2022_dp.pdf 2.590Mb PDF View/Open None
žák_2022_op.pdf 724.9Kb PDF View/Open None
žák_2022_vp.pdf 735.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account