Ovlivnění obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana

DSpace Repository

Language: English čeština 

Ovlivnění obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana

Show full item record

No preview available
Title: Ovlivnění obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana
Author: Kuncová, Sabina
Advisor: Škrovánková, Soňa
Abstract: Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou rozmarýnu a oregana, jejich chemickým složením, zdravotními účinky, antioxidační aktivitou a využitím. Dále jsou v práci popsány antioxidanty a metody využívané pro stanovení množství polyfenolických látek a antioxidační aktivity. Praktická část práce se zabývá stanovením celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity (metody s využitím DPPH a ABTS) i s vyhodnocením antioxidační aktivity pomocí hodnoty IC50 v extraktech rozmarýnu a oregana připravených extrakcí při různých teplotách, a to při 80 a 95 °C. Při vyšší teplotě extrakce byly ve většině stanovení zjištěny vyšší hodnoty celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity u obou použitých metod, DPPH i ABTS, i hodnot IC50.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50587
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
kuncová_2022_dp.pdf 1.576Mb PDF View/Open None
kuncová_2022_op.pdf 731.2Kb PDF View/Open None
kuncová_2022_vp.pdf 247.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account