Ovlivnění obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana

DSpace Repository

Language: English čeština 

Ovlivnění obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Kuncová, Sabina
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:05Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:05Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50587
dc.description.abstract Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou rozmarýnu a oregana, jejich chemickým složením, zdravotními účinky, antioxidační aktivitou a využitím. Dále jsou v práci popsány antioxidanty a metody využívané pro stanovení množství polyfenolických látek a antioxidační aktivity. Praktická část práce se zabývá stanovením celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity (metody s využitím DPPH a ABTS) i s vyhodnocením antioxidační aktivity pomocí hodnoty IC50 v extraktech rozmarýnu a oregana připravených extrakcí při různých teplotách, a to při 80 a 95 °C. Při vyšší teplotě extrakce byly ve většině stanovení zjištěny vyšší hodnoty celkového obsahu polyfenolů, antioxidační aktivity u obou použitých metod, DPPH i ABTS, i hodnot IC50.
dc.format 66
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject rozmarýn cs
dc.subject oregano cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject IC50 cs
dc.subject rosemary en
dc.subject oregano en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject IC50 en
dc.title Ovlivnění obsahu polyfenolů a antioxidační aktivity v extraktech rozmarýnu a oregana
dc.title.alternative Impact of Rosemary and Oregano Extracts Conditions on Polyphenol Content and Antioxidant Activity
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mrázková, Martina
dc.date.accepted 2022-06-03
dc.description.abstract-translated The diploma thesis is in the theoretical part focused on characteristics of rosemary and oregano, their chemical composition, medicinal effects, antioxidant activity and usage. Antioxidants and methods of polyphenolic content and antioxidant activity determination are there also described. The practical part is focused on the analysis of total polyphenolic content, antioxidant activity (DPPH and ABTS methods) and the evaluation of the IC50 values, in extracts of rosemary and oregano prepared by the extraction using the temperatures of 80 and 95 °C. At higher extraction temperature, higher levels of total polyphenols, antioxidant activity for both methods used, DPPH and ABTS, and IC50 values were detected in most determinations.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61918
dc.date.submitted 2022-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
kuncová_2022_dp.pdf 1.576Mb PDF View/Open None
kuncová_2022_op.pdf 731.2Kb PDF View/Open None
kuncová_2022_vp.pdf 247.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account