Využití ozonu v potravinářském průmyslu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Stěnička, Martin
|
|
dc.contributor.author |
Gryger, Tomáš
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:12Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:12Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50755
|
|
dc.description.abstract |
Hlavním cílem bakalářské práce je zmapovat možná využití ozonu v různých oblastech potravinářského průmyslu. Pozornost je věnována i širším historickým, legislativním, toxikologickým a technickým souvislostem, které spoluutváří celkový pohled na tuto problematiku. Jelikož je ozon silné biocidní činidlo, je těžištěm většiny jeho aplikací eliminace mikroorganizmů, popř. škůdců. Kromě toho jsou v práci popsána méně známá nasazení ve vztahu k úpravě vlastností surovin a potravin nebo degradaci chemických kontaminantů. Netoxický rozklad ozonu a další benefity plynoucí z jeho vlastností ho činí perspektivní alternativou k tradičním sanitačním prostředkům. Zmíněny jsou také deteriorativní účinky ozonizace na potraviny i obalové materiály. |
|
dc.format |
68 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
dezinfekce
|
cs |
dc.subject |
mikroorganizmy
|
cs |
dc.subject |
ozon
|
cs |
dc.subject |
ozonizovaná voda
|
cs |
dc.subject |
potravinářský průmysl
|
cs |
dc.subject |
disinfection
|
en |
dc.subject |
microorganisms
|
en |
dc.subject |
ozone
|
en |
dc.subject |
ozonated water
|
en |
dc.subject |
food industry
|
en |
dc.title |
Využití ozonu v potravinářském průmyslu |
|
dc.title.alternative |
Usage of ozone in food industry |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Salek, Richardos Nikolaos |
|
dc.date.accepted |
2022-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The main goal of the bachelor thesis is to map the possible uses of ozone in various areas of the food industry. Attention is also paid to broader historical, legislative, toxicological and technical contexts that co-form the overall view of this issue. Since ozone is a strong biocidal agent, the focus of most applications is the elimination of microorganisms, or. pests. In addition, lesser-known applications are described in relation to the modification of the properties of raw materials and food or the degradation of chemical contaminants. Non-toxic decomposition of ozone and other benefits resulting from its properties make it a promising alternative to traditional sanitary substances. Deteriorative effects of ozonation on food and packaging materials are also mentioned. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
62814
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-20 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account