Využití ozonu v potravinářském průmyslu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití ozonu v potravinářském průmyslu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Stěnička, Martin
dc.contributor.author Gryger, Tomáš
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:12Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:12Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50755
dc.description.abstract Hlavním cílem bakalářské práce je zmapovat možná využití ozonu v různých oblastech potravinářského průmyslu. Pozornost je věnována i širším historickým, legislativním, toxikologickým a technickým souvislostem, které spoluutváří celkový pohled na tuto problematiku. Jelikož je ozon silné biocidní činidlo, je těžištěm většiny jeho aplikací eliminace mikroorganizmů, popř. škůdců. Kromě toho jsou v práci popsána méně známá nasazení ve vztahu k úpravě vlastností surovin a potravin nebo degradaci chemických kontaminantů. Netoxický rozklad ozonu a další benefity plynoucí z jeho vlastností ho činí perspektivní alternativou k tradičním sanitačním prostředkům. Zmíněny jsou také deteriorativní účinky ozonizace na potraviny i obalové materiály.
dc.format 68 s
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject dezinfekce cs
dc.subject mikroorganizmy cs
dc.subject ozon cs
dc.subject ozonizovaná voda cs
dc.subject potravinářský průmysl cs
dc.subject disinfection en
dc.subject microorganisms en
dc.subject ozone en
dc.subject ozonated water en
dc.subject food industry en
dc.title Využití ozonu v potravinářském průmyslu
dc.title.alternative Usage of ozone in food industry
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Salek, Richardos Nikolaos
dc.date.accepted 2022-06-15
dc.description.abstract-translated The main goal of the bachelor thesis is to map the possible uses of ozone in various areas of the food industry. Attention is also paid to broader historical, legislative, toxicological and technical contexts that co-form the overall view of this issue. Since ozone is a strong biocidal agent, the focus of most applications is the elimination of microorganisms, or. pests. In addition, lesser-known applications are described in relation to the modification of the properties of raw materials and food or the degradation of chemical contaminants. Non-toxic decomposition of ozone and other benefits resulting from its properties make it a promising alternative to traditional sanitary substances. Deteriorative effects of ozonation on food and packaging materials are also mentioned.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.identifier.stag 62814
dc.date.submitted 2022-05-20


Files in this item

Files Size Format View Description
gryger_2022_dp.pdf 1.652Mb PDF View/Open None
gryger_2022_op.pdf 821.6Kb PDF View/Open None
gryger_2022_vp.pdf 823.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account