Termostabilita rtěnky a balzámu na rty
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Lehocký, Marián
|
|
dc.contributor.author |
Páterová, Adriana
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:49Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:49Z |
|
dc.date.issued |
2022-02-25 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/51618
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá termostabilitou rtěnek a balzámů na rty. V teoretické části jsou popsány jednotlivé stupně výroby rtěnek a balzámů na rty, jejich historické využití a obecné složení včetně ingrediencí, z nichž přípravky sestávají. Následuje charakterizace rtěnky z fyzikálně chemického hlediska jako disperzní soustavy a popis termostability přípravků na rty. Praktická část popisuje vybrané metody testování termostability celkem 14 přípravků na rty (7 rtěnek a 7 balzámů na rty) od odlišných výrobců a pohybujících se v různé cenové kategorii. U vzorků byla měřena teplota tání, hodnocena stabilita při fluktuaci teploty a za zvýšené teploty a na závěr byla provedena analýza vzorků pomocí metody DSC. |
|
dc.format |
64 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kosmetika
|
cs |
dc.subject |
kosmetický přípravek
|
cs |
dc.subject |
rtěnka
|
cs |
dc.subject |
balzám na rty
|
cs |
dc.subject |
termostabilita
|
cs |
dc.subject |
cosmetics
|
en |
dc.subject |
cosmetic product
|
en |
dc.subject |
lipstick
|
en |
dc.subject |
lip balm
|
en |
dc.subject |
thermostability
|
en |
dc.title |
Termostabilita rtěnky a balzámu na rty |
|
dc.title.alternative |
Lipstick and Lip Balm Thermostability |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Minařík, Antonín |
|
dc.date.accepted |
2022-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis addresses the thermostability of lipsticks and lip balms. The initial theoretical part describes the various stages of lipsticks' and lip balms' manufacturing process, as well as their historical use and general composition. It also details a list of ingredients used during production, followed by the physicochemical properties of lipstick using a dispersion technique as well as a description of the thermostability of lip products. The practical part focuses on selected methods of testing thermostability of a total of 14 lip products (7 lipsticks and 7 lip balms) from different manufacturers and representing different price categories. The melting temperature of the samples was measured followed by their stability during fluctuating temperatures and finally the stability at elevated temperatures was evaluated. Lastly the analysis of the samples was performed using the DSC method. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Materiály a technologie |
cs |
dc.identifier.stag |
62396
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-16 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account