Termostabilita rtěnky a balzámu na rty

DSpace Repository

Language: English čeština 

Termostabilita rtěnky a balzámu na rty

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lehocký, Marián
dc.contributor.author Páterová, Adriana
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:49Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:49Z
dc.date.issued 2022-02-25
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51618
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá termostabilitou rtěnek a balzámů na rty. V teoretické části jsou popsány jednotlivé stupně výroby rtěnek a balzámů na rty, jejich historické využití a obecné složení včetně ingrediencí, z nichž přípravky sestávají. Následuje charakterizace rtěnky z fyzikálně chemického hlediska jako disperzní soustavy a popis termostability přípravků na rty. Praktická část popisuje vybrané metody testování termostability celkem 14 přípravků na rty (7 rtěnek a 7 balzámů na rty) od odlišných výrobců a pohybujících se v různé cenové kategorii. U vzorků byla měřena teplota tání, hodnocena stabilita při fluktuaci teploty a za zvýšené teploty a na závěr byla provedena analýza vzorků pomocí metody DSC.
dc.format 64 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kosmetika cs
dc.subject kosmetický přípravek cs
dc.subject rtěnka cs
dc.subject balzám na rty cs
dc.subject termostabilita cs
dc.subject cosmetics en
dc.subject cosmetic product en
dc.subject lipstick en
dc.subject lip balm en
dc.subject thermostability en
dc.title Termostabilita rtěnky a balzámu na rty
dc.title.alternative Lipstick and Lip Balm Thermostability
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Minařík, Antonín
dc.date.accepted 2022-06-09
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis addresses the thermostability of lipsticks and lip balms. The initial theoretical part describes the various stages of lipsticks' and lip balms' manufacturing process, as well as their historical use and general composition. It also details a list of ingredients used during production, followed by the physicochemical properties of lipstick using a dispersion technique as well as a description of the thermostability of lip products. The practical part focuses on selected methods of testing thermostability of a total of 14 lip products (7 lipsticks and 7 lip balms) from different manufacturers and representing different price categories. The melting temperature of the samples was measured followed by their stability during fluctuating temperatures and finally the stability at elevated temperatures was evaluated. Lastly the analysis of the samples was performed using the DSC method.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-discipline Biomaterials and Cosmetics en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Materiály a technologie cs
dc.identifier.stag 62396
dc.date.submitted 2022-05-16


Files in this item

Files Size Format View Description
páterová_2022_dp.pdf 3.060Mb PDF View/Open None
páterová_2022_op.pdf 890.2Kb PDF View/Open None
páterová_2022_vp.pdf 816.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account